Recent Posts

2009. május 2., szombat

Sajt egyszerűen, gyorsan, otthon



Valahogy úgy vagyok én a sajtokkal, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. A mozzarellától a kvargli-ig jöhet bármi.
Nagyon finom, tartósítószer, adalékanyag mentes tejterméket, így sajtokat is lehet kapni, és ez itt az ingyen reklám helye: a Cserpes sajtműhely üzleteiben. A házi sajt készítéshez is innen kaptam ihletet.
Tamásom szüleinél olyan friss tejjel kapom a reggeli kávét, ami 5 perce még a tehénben volt. Ebből a tejből lehet igazán finom és sok sajtot, túrót készíteni, de bármilyen házi tej jó hozzá. A bolti tejutánzatokat viszont felejtsük el! Még a 3,6 % zsírtartalmút is felvizezik annyira, hogy alig lesz belőle valami.
Ma 3 liter házi tejből két 15 dekás sajtgömböcöt csináltam. Az egyiket szárított chilivel, a másikat sajthoz és túróhoz való fűszerkeverékkel ízesítettem. Frissen még kenhető állagú, de ami megmaradt holnapra, az már szépen szeletelhető lesz.
A tejet óvatosan felforraltam, vagyis mikor már kezdett forrni, akkor takarékon főztem még pár percig. Tettem bele sót ( igazság szerint sose mértem még ki mennyit használok, leginkább kóstolással döntöm el, a lényeg, hogy kellemesen sós legyen ),a fűszereket ( a mennyiség itt szemre megy, de akár el is hagyható és készíthetünk natúr sajtot is ) és 1 dl 10%-os ecetet. Ettől nem savanykás lesz, hanem kicsapódik és szétválik savóra és fehérjére. Egy szűrőt kibélelek pelenkával (gézzel, sűrű szövésű konyharuhával) és óvatosan beleöntöm keveréket. Fakanállal megnyomkodom és hagyom lecsepegni. Mikor már kezelhető hőmérsékletűre hűlt, akkor szorosan összetekerem a pelenkát, vagyis jól kicsavarom a sajtgömböcöt. Ha még formázni szeretném, akkor folpackba teszem, alakítgatom és beteszem a hűtőbe. Csináltam már friss snidlinggel, apróra vágott lilahagymával és pritamin paprikával is, ezek a nedvességtől inkább kenhetőek, mint szelhetőek lettek.

Hozzávalók

3l házi tej
1 dl ecet

fűszerek





0 megjegyzés: