Recent Posts

2009. április 18., szombat

Szerelmeslevél eperdzsemmel







Épp egy éve Olaszországban jártunk. Gyönyörű helyen, egy hegyoldalban az Iseo tó felett laktunk Gabriella Bed & Breakfast-jében. Ő mondta ezt ilyen jópofán, miközben lelkesen tanult angolul. Van egy fantasztikus Trattoriá-ja a hegy lábánál, ahol sikeresen végigettük az étlapot.
A reggelit a ház teraszán fogyaszthattuk, ahonnan káprázatos a kilátás a tóra. Imádom az olasz konyhát, isten bizony még a desszertjeiket is, pedig nem vagyok kifejezetten édesszájú. Illetve mostanság mintha ez változna, de lehet, hogy a sütemények növekvő száma a konyhámban csak az új sűtöm iránti rajongásomnak tudható be.
De desszert nálam csakis étkezés után, nem pedig helyett! Gabriella viszont telepakolta az asztalt mire felkeltünk mindenféle édes süteménnyel,porcukros croissan-nal, lekvárral, mogyorókrémmel. Brrr! Nekem ez nem reggeli. Tamásom szerette és miután megette az én részemet is vett nekem füstölt lazacos vagy, pármai sonkás cibbatát. Így nem is reklamáltam a házigazdánknál.




Ma reggel miután szokás szerint 6 körül kidobott az ágy, nekiálltam elkészíteni a nosztalgia reggelit: szerelmeslevél, házi tejből főzött gőzölgő kakaóval. Sikere láttán, úgy látom gyakrabban kell majd ilyenekkel előállnom.
A legújabb kedvencemet, az előre kinyújtott, hűtött levelestésztát használtam. Tudom, hogy az igazi házinak nincs párja, no de egy szombati reggelinek vagy a hirtelen érkezett vendégek esetén szerintem tökéletes ez a "lusta háziasszony" verzió is.
A lapot b. 10x10-es négyzetekre vágtam. A két egymás melletti oldalát a megkentem tojással, a közepére tettem egy kanál lekvárt aztán háromszög alakban félbehajtottam és egy villával lenyomkodtam a széleit. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, aztán megkentem tojással és forró sütőben, 180 fokon aranyszínűre sütöttem. Miután kivettem a sütőből még megszórtam némi fahéjas cukorral.

Hozzávalók

leveles tészta mirelit, hűtött vagy házi
lekvár
fahéjas cukor, porcukor





0 megjegyzés: