Recent Posts

2009. május 14., csütörtök

Spenótos fusilli variációk




Nem tudom miért oszlanak meg az emberek spenót illetve sóska-szeretőkre, de ez tény. Persze akadnak kivételek is, mint például én. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy én Nagymamám spenótját és sóskáját ehettem. Utoljára az óvodában volt részem a közétkeztetés csodájában és arra már nem igazán emlékszem, de menzai spenótot volt szerencsém megkóstolni egy kórházi tartózkodásom al
kalmával jó pár éve. Nem semmi mikor képes valaki spenót főzeléknek nevezni a mirelit spenót felmelegítését! Szóval megértem azokat, akik ezek után nem lelkesednek kellőképp.Tamásomnak sóska bármikor jöhet, de a spenótot eddig hárította. Ma reggel úgy alakult, hogy a Nagycsarnokban kezdtem a napom és gyönyörű spenótot láttam. Gondoltam nem a hagyományos főzelékkel kezdek, hanem összedobok egy könnyű tésztavacsorát, amiben lesz spenót tejszínnel és krémsajttal lágyítva, fokhagymás csirkemell kockák, paradicsom a színhatás kedvéért és persze parmezán forgácsok a tetején. Mire hazaértem, kiötlöttem egy másik verziót, így végül kétféleképp készítettem el és meg is oldódott a másnapi ebéd kérdése. Legközelebb pedig már főzhetek egy jó kis spenót főzeléket, mert mint kiderült, Tamásom sem csak a sóskát szereti :)

Hozzávalók


I. verzió
25 dkg fusilli
20 dkg csirkemell
80 dkg spenót
újhagyma
1/2 doboz natúr krémsajt
fokhagyma
3 paradicsom
só,bors
parmezán
olíva
cukkuni

II. verzió
25 dkg fusilli tészta
15 dkg parasztsonka
40 dkg spenót
újhagyma
1/2 doboz natúr krémsajt
tejszín
fokhagyma
szárított paradicsom
bors
parmezán
olíva

Két külön magas falú serpenyőben kevés olívaolajon megpirítottam a kockára vágott csirkemellet és a cukkinit / sonkakockát és az újhagyma karikákat. Kiszedtem egy-egy tálkába a húsos-hagymás egyvelegeket és a helyükre dobtam a spenót leveleket. A sonkás változathoz csak addig dinszteltem, míg a levelek összeestek, de a másikat botmixerrel pépesítettem is. Utána vissza tettem mindkét serpenyőbe a beleillő húsfélét, a sonkáshoz hozzáadtam szárított paradicsom darabkákat, a krémsajtot, 1 dl tejszínt, borsot és belereszeltem 3-4 gerezd fokhagymát. A csirkemelles verziót sóztam, tettem bele krémsajtot, 3-4 gerezd zúzott fokhagymát. Picit összeforraltam, végül elosztottam rajtuk a közben kifőtt tésztát. A legvégén a csirkemelles fusillit megszíneztem 2-3 apró kockára vágott, nyers paradicsommal. Parmezánnal tálaltam.





0 megjegyzés: