Recent Posts

2009. május 28., csütörtök

Diós csiga, hajtogatott brióstésztából

Ígérem nem mondom többet, hogy nem vagyok édesszájú. Mert bár ez tény, ám mégis egyre több édesség kerül be ide. Ennek oka nyilván, hogy ha enni nem is annyira, de csinálni mégis csak nagyon szeretem. A hétvégén egy új recepetet próbáltam ki: hajtogatott brióstészta néven fut a Szakácsok könyvében. Rögtön kis módosítással, hisz nálam dió került bele. Nem mondom, hogy első olvasatra nem tűnik majd macerásnak, de a tényleges munka vele igazából nem sok van. Inkább csak hosszadalmas a pihentetése :) De komolyan megéri a várakozást. Nagyon könnyű, kívül ropogós, belül foszlós tésztát kapunk.



Hozzávalók ( 24 csigához):

55 g friss élesztő
3 nagyon hideg tojás
750 g finomliszt

50g porcukor
2 tk só

40 g zsíros tejpor

310 ml nagyon hideg víz


300g jéghideg vaj

darált dió
vaníliás cukor

A hozzávalókat a vaj kivételével a robotgép táljában és csak addig kevertem dagasztólapáttal, míg sima tésztát kaptam. Ekkor kivettem és előírás szerint egy darab folpackban a mélyhűtőbe tettem. Ekkor szinte biztos voltam benne, hogy ebből semmi sem lesz. A tészta ugyanis kissé ragacsos volt és nem úgy nézett ki, mint amit én majd nyújtani fogok. De csodák csodája, kb. 15 perc elteltével lisztezett gyúrótáblán könnyedén kinyújtottam egy 3-szor olyan hosszú, mint amilyen széles téglalappá. A vajat hidegen, szintén robotgépben épp csak addig kevertem míg picit meglágyult és a felét a tészta kétharmadára simítottam. Háromba hajtottam a vaj nélküli résszel kezdve a hajtogatást. 30 percig mélyhűtőben, 1 órát hűtőben pihentettem. Utána ismét nyújtás, vajazás, hajtogatás, 30 perc mélyhűtés, majd 1 óra hűtés következett.
Ezután a tésztát 60 cm hosszú és 2,5 cm vastag téglalappá nyújtottam, megszórtam vaníliás cukorral összekevert darált dióval, kicsit megnyomkodtam és szorosan feltekertem. Késsel kb. 2 centis szeletekre vágtam, sütőpapírral bélelt tepsibe illetve 2 tepsibe tettem és ellapogattam kissé. A recept szerint itt kellett volna 30 percre mélyhűtőbe tenni, majd szobahőmérsékleten kétszeres nagyságúra keleszteni, de mivel már este 11h volt, így én csak a hűtőbe tettem és másnap hajnalban kelesztettem szobahőmérsékleten az első adagot. Megkentem vaníliás cukorral összeforralt tejjel és végül előmelegített sütőben 180 fokon 18 percig sütöttem. A második felvonásra este került sor és a tesztelők szerint ez lett a finomabb :) Itt nem használtam vaníliás cukros tejet, hanem miután kivettem a sütőből megszórtam vaníliás cukorral.



0 megjegyzés: