Recent Posts

2009. május 23., szombat

Epres, mézes ricotta palacsinta



Brunch. Az angol breakfast és lunch szavakból alkotott szleng. Származása nem teljesen egyértelmű. Egyes források szerint a New York-i Morning Sun riportere, Frank Ward O'Malley találta ki, más források szerint Nagy-Britanniában már 1896 óta ismert, de Kanada is pályázik a névadó címére. A lényeg a lényeg, hogy ez egy kiadós, többnyire vasárnapi, ünnepnapi késői reggeli, ahol a sült hús és a palacsinta épp úgy elfogadott, mint a gyümölcs, a sajtok és felvágottak vagy akár a tengeri herkentyűk és a gyümölcs.
Jó kis találmány és szerintem sokan ettünk is már ilyet, csak nem tudtuk, hogy így hívják :)
Kivételesen sokáig aludtam múlt vasárnap, ez ritka nálam, de mentségemre szóljon, hogy szombaton sűrű programunk volt és éjfél előtt nem igen kerültem ágyba. Az is igaz, hogy mivel ezt előre tudtam, így volt alkalmam előkészülni ehhez a "brunch"- reggelihez. Ami következőkből állt: paradicsomos burgonyás tortilla és epres, mézes ricotta palacsinta. A tortilla receptet később írom le. A ricotta nem igazán tartozik az olcsó alapanyagok közé és nem is mindenhol kapni, pedig egy rém egyszerű dolog. 2 liter tejből és 3 dl kefirből 45 dkg-nyit sikerült előállítanom kb. 20 perc alatt. Hasonló a mi túrónkhoz, de sokkal lágyabb és krémesebb. Az olaszok eszik édesen és sósan is. Hogy miért nem kapni nálunk igazán jót, ráadásul olcsót, az számomra rejtély. De végül is lényegtelen.
Ha a ricottánk már megvan, akkor igazán hamar előállítható ez a mennyei és kiadós reggeli vagy akár desszert, a maradékot én is délután sütöttem ki kávé mellé.

Hozzávalók

35 dkg ricotta
2 dl tej
10 dkg cukor
14 dkg liszt
4 tojás
vanília
1 tk sütőpor

1 citrom reszelt héja
vaj
50 dkg eper
tejföl
méz

Az előző este elkészített ricottát reggel összekevertem 4 tojás sárgájával, a cukorral, vaníliával, liszttel, sütőporral, cirtomhéjjal és végül a csipet sóval felvert tojáshabbal. Belekevertem 25 dkg kicsire vágott epret és vajon kis kerek palacsintákat sütöttem. Mézzel édesített tejföllel öntöttem le és epreket szórtam köré.



0 megjegyzés: