Recent Posts

2009. május 3., vasárnap

Epres, vörösboros mini savarinok Anyák napjára



Eredetileg
normál méretű savarint szerettem volna sütni anyák napjára Édeanyámnak, de ember lánya tervez...,. Anyu hirtelen fogyókúrába kezdett, a koszorú formámat pedig elnyelte a föld. Már az is eszembe ötlött, hogy csak álmodtam, hogy van nekem olyan :)
Pár hónapja a LIDL-ben vettem olyan szilikon formát, amiben 6 pici koszorú féleséget lehet sütni. Igaz a széle cakkos, de ez már igazán nem érdekelt.
Anyu pedig majd nézegeti addig is, míg meg nem sütöm Neki újra.
Biztos ami biztos kivajaztam a formát és megszórtam liszttel is. Az élesztőt felfuttattam a tejben pici cukorral. A lisztet egy nagy tálba tettem és a közepébe öntöttem az élesztős tejet. Belesöprögettem némi lisztet és úgy hagytam 15 percig. Közben a tojásokat habosra kevertem a cukorral, 2 vaníliás cukorral, az olvasztott vajjal és egy csipet sóval.
Egy kis lábosban felforraltam 10 dkg cukrot, 1,5 dl édes vörösborral és fél dl vízzel. Beleszeleteltem még 15 deka epret és lassú tűzön főzögettem, végül botmixerrel egyneműsítettem.
Az időközben elkészült kovászba belefolyattam a tojásos vajas elegyet és fakanállal jól összedolgoztam. Pihentettem 30 percet, aztán beleöntöttem a formákba. Bekapcsoltam a sütőt és míg melegedett, a tésztám újra pihenhetett. Tűpróbáig sütöttem, ez kb. 15-20 percet jelentett. Míg sült felvertem a tejszínt egy vaníliás cukorral. Mikor picit kihűlt tányérra tettem, jól meglocsoltam a vörösboros epres öntettel, a közepére halmoztam némi tejszínhabot és körbe szórtam félbevágott eprekkel. Hmmm, szerintem mennyei lett, még ha nem is sok köze van az eredeti savarinhoz.

Hozzávalók: 12 darabhoz

tészta:
35 dkg finomliszt
5 dkg cukor
4 tojás
15 dkg vaj
2 vaníliás cukor
2 dkg élesztő
1,5 dl tej

öntet:
1,5 dl édes vörösbor
0,5 dl víz
10 dkg cukor
15 dkg eper

tálalás:
3 dl tejszín
50-60 dkg eper




0 megjegyzés: