Recent Posts

2009. május 11., hétfő

Húsgolyók tüzes paradicsom szószban, tagliatellével



A május 1.-i ünnepet Egerben töltöttük. Eredetileg az Esterházy téren lévő, jól beharangozott Bormajálisra készültünk, de végül a Szépasszony völgyben ragadtunk, ahol bort kóstolgattunk és számolatlanul ettük mellé a zsíros kenyeret lilahagymával. Hogy mennyire finom tud egy ilyen egyszerű dolog is lenni! A sokat reklámozott dolgokról, pedig továbbra megmaradt az a véleményem, hogy nem hiába szorulnak népszerűsítésre..., Nem titkolt szándékom volt a kiruccanással, hogy helyes kis hordókban hozzunk is haza bort. Édeset a savarinhoz, szárazat pedig a nem sokkal előtte a Good Food-on olvasott recept kipróbálásához. A recept némiképp módosult, mert olasz kolbászféleséget ír utólag fűszerezve, amit én kicseréltem általam előző este ledarált és kolbásznak befűszerezett marhahúsra. A tavalyról eltett bazsalikomos paradicsom szószt használtam paradicsom püré helyett, tagliatellét pedig nem kaptam, így magam csináltam.
A nagyon apróra vágott hagymát olívaolajon megpároltam, összekevertem a hússal, a tojás sárgákkal, zsemlemorzsával és fűszereztem. Másnap kevés forró olívaolajon pár perc alatt kisütöttem őket. Egy magasfalú serpenyőben olíva olajon hagymát pároltam, ráreszeltem 3-4 gerezd fokhagymát, hozzáadtam az aprított paradicsomot, a paradicsom szószt, kevés vörösbort, sót, borsot, chilit és végül a húsgolyókat. Lassú tüzön főztem 35-40 percig. A legvégén friss oregano-val és kakukkfűvel szórtam meg. Tagliatellével és parmezánnal tálaltam.


Hozzávalók

golyók:
50 dkg marhahús darálva
2 tojás sárga
2 ek zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
pirospaprika
só, bors, kömény
olívaolaj

szósz:
2 kockázott paradicsom konzerv
1 üveg paradicsom szósz
3-4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
száraz vörösbor
friss oregano, kakukkfű
olívaolaj


50 dkg tagliatelle
parmezán



0 megjegyzés: