Recent Posts

2009. május 23., szombat

Ricotta házilag



Fantasztikusan egyszerű és nagyon finom ricottát lehet csinálni, aminek semmiféle tartósítószer és egyéb oda nem illő íze nincs. Mint már korábban írtam én szinte csakis házi tejet használok, abból is a "light" 3,6%-ost, de kipróbáltam és sima bolti tejjel is működik.

Ha sima túrót készítek, akkor először "megaltatom" a tejet, ez tényleg csak a házi tejjel működik, mert a bolti gyakran keserű lesz, vagy még rosszabb. Az aludttejet, miután leszedtem a tejfölt a tetejéről, melegíteni kezdem és minden egyéb hozzáadása nélkül megvárom míg kicsapódik. Ekkor szűrőbe pelenkát/konyharuhát teszek és kicsepegtetem. Így picit morzsálódós, igazi, túrót kapok.
A ricotta egy friss sajt, krémes, fehér, enyhén édeskés ízű és mintegy 5%-ban tartalmaz zsírt. Hasonló textúrájú a túróhoz, de lényegesen könnyebb.
Míg az eredeti olasz ricotta készülhet juh-, kecske-, tehén-, vagy bivalytejből, nálunk az üzletekben szinte kizárólag tehéntejből készült változat kapható.
Alacsony zsír és nátriumtartalom jellemzi, bár megjegyzem, hogy én 30% zsírtartalmú ricottát is láttam a LIDL-ben. Mint a friss sajtok általában, ez is könnyen romlik. A hosszabb eltarthatóságot sózással, füstöléssel és sütéssel érik el.
A ricotta salata a sima, préselt, sózott, szárított változata.
A ricotta infornata Szicilában és Szardinián népszerű, úgy készül, hogy a lágy ricottát kemencében addig sütik, míg nem alakul ki egy enyhén szenes, barna kéreg a külsején.
A ricotta affumicata hasonlít a ricotta infornata-hoz, de itt fával füstölik is, így a kéreg átveszi valamelyik fa illatát. Általában tölgyet vagy gesztenyefát használnak, bár Friuli-ban bükkfát boróka és más gyógynövényekkel kiegészítve.
A ricotta scanta pikáns, majdhogy nem csípős ízű sajt, hasonlóan egy jó érett kék sajthoz, de sokkal gazdagabb íz világú. Kb. egy hétig hagyják, hogy fanyarrá váljon, majd sózzák és 2-3 naponta kevergetve teljesen elvonják a vizet belőle. Nagyjából 100 nap elteltével lesz teljes az íz hatás.
A portugál konyha is ismeri, mint Requeijao, bár az krémesebb.

A tejet összekeverem a kefirrel, melegítem, de nem forralom. Kb. 10-15 perc múlva kezd szétválni én ekkor szoktam beletenni a citrom levéből 2-3 kanálnyit. Ez lehet, hogy el is hagyható, de én szoktam bele tenni, mert valahogy meggyőztem magam, hogy ettől még több ricottám lesz :). Utána szűrőbe teszem és lecsöpögtetem. Hűtőben másnapra szinte szeletelhető lesz.



Hozzávalók (35-45 dkg-hoz)



2l tej
0,5 l kefir
2-3 ek valódi citromlé





0 megjegyzés: