Recent Posts

2009. május 31., vasárnap

VKF! Krumplis, mozzarellás, paradicsomos tortilla



Izgatottan készülődtem életem első VKF!-jére. A téma csak így egyszerűen
a krumpli. Hihetetlen mennyire sokoldalúan felhasználható növény. Hisz mennyei tud lenni egyszerűen héjában sütve pici vajjal és sóval is, de a főzeléken át kenyéren keresztül egészen a desszertekig megtalálhatjuk ezernyi receptben. Épp ezért gondban is voltam, hogy mit is válasszak. Végül az élet megoldotta helyettem, mert az eperdzsemek elkészítése mellé ezen a hétvégén egy egyszerű, de tartalmas burgonyás reggelit választottam. Tamásoméknál szokás a héjában sült krumpedli kenyér helyett a reggeli tojáshoz vagy hurkához. Igen, reggelire hurka! :) Bevallom először nekem is fenn akadtak a szemeim mikor felfogtam, hogy a másnapi reggeli mibenlétét firtatják, nem pedig az ebédét, mikor nekem szegezték a kérdést, hogy : Lecsó avagy hurka?
Teljes nyugalomban a hurkára szavaztam, hisz úgy gondoltam egy jó kis dolgos napon kell a tartalmas ebéd. Aztán másnap reggel 7-kor sült véresmájas hurka és héjában sült kolompér gőzölgött az asztalon. Jól nevelt pesti lány lévé szó nélkül nekiláttam. És milyen jól tettem, mert délben csak szendvics volt, mi pedig estig folyamatosan szedtük és hordtuk a szőlőt.
Azóta már megszoktam, hogy a reggeli asztalra mindig kerül egy kis sütőben sütött pityóka. Sőt, nagy ritkán meglepem Tamásom egy kis "hazai kenyér helyettesítővel" reggelire.
Ehhez az ételhez is a sütőben sütöttem meg a jól megmosott földi almát héjastól. A tojásokat felvertem, megsóztam és tettem hozzá egy kevés tejet. Egy serpenyőben apróra vágott hagymát dinszteltem egy kevés olíva olajon és beleforgattam a sült, kockára vágott krumpérokat. Ezt is megsóztam és borsoztam. Egy magasfalú, mázas cseréptálba tettem a hagymás-krumplis keveréket és ráöntöttem a nyers tojásokat, a tetejére tépkedtem 2 mozzarella gömböcöt és az egészet befedtem karikára vágott paradicsommal. Megszórtam apróra vágott kakukkfűvel és oreganoval és 15-20 percig sütöttem úgy, hogy az legvégén pár percet grilleztem.

Hozzávalók 2 személyre:

2 közepes krumpli
6 tojás
1 dl tej
olíva olaj
1 közepes hagyma
2 mozzarella
3 közepes paradicsom
só, bors
kakukkfű
oregano





0 megjegyzés: