Recent Posts

2009. június 18., csütörtök

Az én ciabattám


Kétszemélyes háztartásomban nem mindig van kereslet egy egész kenyérre, viszont valami kisebb, könnyen szendviccsé varázsolható valamire már annál inkább. Így kezdtem el kísérletezni a ciabattával. Az első recepet igazán csak aznapra ajánlom. Nem mintha bármi baja lenne másnapra, de határozottan nem annyira puha, mint a sütés napján. Mivel én többnyire reggel indulás előtt készítem el a tésztát, hogy 12 órát pihenhessen és este csak formázom, sütöm, így tökéletes vacsorához. Hétvégére pedig este gyúrom, reggel sütöm. Viszont sok egyszeri étkezésre. Próbáltam fele mennyiségből, de 2 ciabatta kedvéért feleslegesnek tartom a sütőt bekapcsolni. Ezért tovább fejlesztettem, hogy ha megmarad, akkor másnap is ugyanolyan finom legyen.
Íme az első változat, ami azoknak tökéletes, akik nem szeretnének sokat bajlódni, de mégis friss házi pékárura vágynak és akiknél egyszerre el is fogy ennyi.
Ebből a mennyiségből 4 nagyobb vagy 6-8 kisebb ciabatta lesz. A hozzávalókat gyorsan összekeverem és letakarva 12 órát kelesztem. Ekkor még lágynak tűnhet a tészta, de plusz lisztet csak a formázásnál adok hozzá. Ha van rá lehetőségem, akkor pár óránként összegyúrom kicsit. Téglalapokat formázok belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem és kb. 1/2 órát még pihentetem. Közben a sütőt már melegítem, hogy jó forró legyen. Aztán jó alaposan megspriccelem vízzel és 22 percig sütöm végig lefedve. 2 tepsit használok, egy magasabbat és egy laposabbat. A laposabb fedőként üzemel ilyenkor. Félidőben újfent megspriccelem őket vízzel. A végeredmény finom puha belsejű, vékony, picit ropogós héjú ciabatta, ami házisonkával, sajttal és némi zöldséggel mennyei reggeli vagy épp vacsora!
A tovább gondolt változat tényleg csa
k kicsivel munkásabb. Kis gyakorlattal, jó időbeosztással ez is elkészíthető akár munkába indulás előtt, este pedig süthető. Egy másik kenyér receptből adódóan pihent a hűtőmben egy üveg kovász. Ebből vettem ki este 3-4 evőkanállal és hozzákutyultam 50g lisztet és 60g vizet, majd letakarva hagytam reggelig, hogy feléledjen. Ekkor hozzákevertem a többi hozzávalót és 10 perc pihentetés után olajos kézzel és olajos felületen átgyúrtam. Aztán egy olajjal kikent tálba tettem, majd 10 perc elteltével megismételtem az olajos átgyúrást. Utána letakartam és hagytam kb. 12 órát pihenni. Este alaposan belisztezett felületen 6 kis gömböt formáztam belőle. Ezeket aztán ellapogattam és a sarkait középre hajtottam, majd hosszában félbe. Aztán a hajtott felével lefelé téglalap alakra formáztam. 1/2 óra pihentetés után forró sütőben, megspriccelve vízzel 22 percig lefedve, majd még 5 percig fedő nélkül sütöttem. Bár a frissen kisült ciabattának továbbra sincs párja, de határozottan könnyedebb volt ez másnap, mint az első változat.


Hozzávalók:

40 dkg BL80-as liszt
3,5 dl langyos víz
1 tk szárított élesztő
1 tk szódabikarbóna
1 csipet aszkorbinsav
2 ek burgonyapehely
2 ek sikér
1 ek cukor
1 tk méz
1,5 ek só
(olaj)





0 megjegyzés: