Recent Posts

2009. június 27., szombat

Csavart rudak piros és zöld pesto-val

A kamrapolcon árválkodott még egy üveg tavaly eltett szárított paradicsom olajban, a már többször említett kiskertemben pedig burjánzott a bazsalikom és a petrezselyem. Anyukám pedig épp meghozta a heti adag rukkolát, ami nála terem, egy picikét nagyobb kertben. :) Egyszóval minden adott volt, hogy pesto-kat készítsek, amiket csavart rudacskákba sütve tálalhatok a vendégeknek rágcsálnivaló gyanánt.



Először elkészítettem a kétféle pesto-t. Az eredeti pesto esetén mozsarat használnak, vagy késsel aprítanak mindent apróra, de talán senki sem kövez meg amiért én a robotgép kését hívtam segítségül. A paradicsomot picit lecsepegtettem, hozzáadtam az előzőleg pár percig pirított fenyőmagot, a frissen reszelt parmezánt, hozzáreszeltem a fokhagymát, picit sóztam és adtam hozzá egy kevés frissen őrölt borsot. Olajat itt nem használtam, mert elegendőnek ítéltem ami a paradicsomon maradt. Pár másodperc alatt egyneművé daráltam.
A "zöld" pesto-hoz most vegyesen használtam zöldfűszereket és rukkolát. ( 70 %-ban bazsalikomot, 15-15% -ban petrezselymet, rukkolát. Ehhez is reszeltem 2 gerezd fokhagymát, hozzáadtam a fenyőmagot, a sajtot és 3 ek olajat. Pár pillanat alatt ez is homogén massza lett.
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrtam, majd kettészedtem. Az egyik darabot kinyújtottam 50x20 cm-es lappá, megkentem a piros pesto-val, aztán hosszában félbehajtottam, megkentem tojás sárgájával. 2x10 centis csíkokra vágtam. A csíkokat két végüknél fogva megcsavartam és sütőpapírral bélelt tepsibe ügyeskedtem.
A tészta másik felével ugyanígy jártam el, csak abba zöld pesto került. 220 fokra előmelegített sütőbe 10 perc alatt megsütöttem.



Hozzávalók ( kb. 40 db-hoz )

tészta

40 dkg finomliszt
16 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 ek sütőpor
1 dl olaj
4 dl tej
1 tk

paradicsomos pesto

15 dkg szárított paradicsom
5 dkg frissen reszelt parmezán
5 dkg fenyőmag
friss oregano
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors

"zöld" pesto

12-15 friss bazsalikom levél
petrezselyem
rukkola
5 dkg parmezán
5 dkg fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
3 ek olíva olaj


tojássárgája a tetejére




0 megjegyzés: