Recent Posts

2009. június 7., vasárnap

Eperdzsem, eperdzsem...,a végkifejlet



A múlt hétvégén, abben a kora őszi időben, bezárkóztunk a lakásba. Én és 11 kg szamóca méretű eper. Azt hiszem most egy ideig nem szeretnék epret látni :) Lehet, hogy picit túllőttem a célon a 4 féle dzsemmel? Mindenesetre most büszkén nézegetem a kamra polcon sorakozó különféle méretű üvegeket. Készült sült eperdzsem, aminek az illatától komolyan meg lehetett veszni. Lett rebarbarával házasított, konyakkal és zöldborssal bolondított és hagyományos dzsem is minimális cukorral. És ha már úgyis száműztem magam a konyhába eltettem pár üveg rebarbara chutney-t is.
A sült eperdzsemmel kezdtem, amihez 2 kg epret, 25 dkg világos nádcukrot és 75 dkg Dr. Oetker 3:1 befőző cukrot használtam. Egy nagy magas, sütőpapírral bélelt tepsi egyik felébe tettem a félbevágott epreket, a másik felébe öntöttem a nádcukrot és 180 fokon addig sütöttem, amíg a cukor "habzani" az eper pedig fantasztikusan illatozni kezdett. Ez kb. 45 perc volt. Ekkor az egészet beleöntöttem egy nagy lábosba, hozzákevertem a befőző cukrot és visszatettem a sütőbe, addig míg felforrt. Üvegekbe kanalaztam, fejre állítottam 5 percre, aztán újságpapírba csomagolva szorosan egymás mellé tettem őket egy nagy edénybe és másnapig dunsztoltam.
Következett a rebarbarás eperdzsem. Ennél 2 kg eperhez 1 kg rebarbarát és 80 dkg Dr. Oetker 3:1 befőző cukrot tettem. A rebarbarát meghámoztam és 1 centis darabokra vágtam, hozzákevertem az epreket, az cukrot és kicsit összenyomkodtam a kezemmel. Főzni kezdtem, mikor a rebarbarák már szétestek fölforraltam és még kb. 5 percig főztem. Gyorsan üvegekbe mertem, aztán 5 perc fejre állítás után ezeket is dunsztba tettem.
A konyakos, zöldborsos eperdzsem izgatta leginkább a fantáziám. Mammánál olvastam és valahogy ösztönösen éreztem, hogy szeretni fogom, így rögtön megdupláztam a nála olvasott mennyiséget. A 2 kg epret nyakon öntöttem 1 kg Dr. Oetker 2:1 befőző cukorral és késsel kissé összeszabdaltam mielőtt feltettem főni. A forrás után épp csak 10 percet adtam neki és a tűzről levéve belekevertem 2 ek vanília eszenciát, 8 ek konyakot, 2 ek eperbalzsamot és 4 ek sós lében eltett zöldborsot, levétől megfosztva, összetördelve. Aztán ez is üvegekbe került, majd fejre és dunsztba.
A maradék 5 kg eperből hagyományos epredzsem lett. Hozzákevertem 25 dkg világos nádcukrot és 4 zacskó Dr. Oetker dzsemfix szuper 3:1-et. Jól felforraltam, aztán a szokásos üvegbe pakolás, fejre állítás és dunszt következett.
Már "csak" a rebarbara chutney volt hátra. Ehhez megpucoltam 0,5 kg rebarbarát és 1 centis darabokra vágtam. 1 kk koriandert és 0,5 kk köményt száraz serpenyőben megpirítottam, aztán mozsárban összetörtem. A 2 közepes hagymát kockára vágtam és olíva olajon, kevés sóval megpároltam. Hozzáadtam a rebarbarát, 3 kimagozott és 1 egész chilit összevágva, 2 kk fahéjat, 2 gerezd fokhagymát reszelve, egy kis darab gyömbért reszelve, a koriandert és a köményt. Sóztam, borsoztam és mézzel édesítettem. Addig főztem míg egynemű masszát nem kaptam. (Közben olyan fantasztikus illatok keringtek a lakásban, keveredve az eperrel, hogy legszívesebben leültem volna egy nagy kanállal falatozni :o).)
A chutney-t másnap ismét felfőztem és csak utána dunsztoltam. Az eredeti receptbe Fűszeres Eszternél szerettem bele. Ő sült húsokhoz és sonkához ajánlja.




0 megjegyzés: