Recent Posts

2009. június 14., vasárnap

Pita sütés gyros ebédhez



Bár mindig is szerettem a konyhájukat,a kultúrájukat, a mítoszaikat, a zenéjüket, tetszettek a képeken a kék-fehér házaik és természetesen hallottam a görög emberek hihetetlen kedvességéről, de valahogy mégsem vonzott sosem Görögország. Egészen mostanáig. Most kíváncsi lettem és vágyom oda. Épp ezért idén nyáron reményeim szerint ott töltünk 2 hetet. Igaz még nem sikerült eldöntenünk
, hogy pontosan hol, de igyekszünk minél több infót begyűjteni, hogy jól választhassunk. Figyelem! Szolgálati közlemény! Örömmel venném a javaslatokat a helyszínnel kapcsolatban. Előre is köszönöm :)
Gyrost már többször is csináltam, de mindeddig sült krumplival, gyros tál formájában. Most viszont pár hét nemevés után jobbnak láttam nem sült krumlival megünnepelni a leadott kilókat.
Pita sütésbe csakis akkor érdemes fogni, ha a sütőnk alkalmas a megfelelő hőfok elérésére. A légkeveréses módban többek közt az a nagyszerű, hogy mindig a beállított hőfoknál kb. +20 fokkal melegebbet lehet elérni. Így a 220 fok valójában 240 fok. Ez pedig fontos a pitánál, mert csakis min. 220 fokon fújódik fel szépen, mint egy lufi. A plusz fokok pedig csak az előnyére válnak. Az élesztőt elkeverem a vízzel és a liszttel, ergo kovászt készítek, és langyos helyen letakarva pihentetem min. 1,5 órát. Utána hozzákeverem a többi hozzávalót és 10 percet pihentetem. Én egy nagy vágódeszkát szoktam használni a tészták készítésénél, mert nem szeretem folyton előkapkodni a gyúrótáblát, de természetesen jó az is. A közepére csorgatok egy kis olajat és a kezemmel szétkenem. Egy tálat is kikenek olajjal, aztán fogom a tésztát, az olajos táblára helyezem és a széleit a közepébe nyomkodva addig gyúrom míg elkezd odatapadni a fához. Ez nagyjából 10-12 hajtogatás. Ekkor a felső felével lefelé a tálba teszem és letakarom. Ezt 10 percenként még 3-szor megismétlem. A tészta egyre kevésbé lesz ragacsos, a kezünk pedig egyre selymesebb és puhább az olajos kezeléstől. Az utolsó dagasztás után 1 órát hagyom pihenni, félidőben 1-szer picit átgyúrva. Bekapcsolom a sütőt és beleteszem a sütőlemezt, hogy az is jó forró legyen. 8 egyforma, nagyjából 10 dkg-os darabra vágom és gömb alakúvá formálom, aztán 15 percig letakarva pihentetem. Fél centis korongokká nyújtom a gombócokat és kettesével a forró lapra dobálva 5 percig sütöm maximális hőmérsékleten. Akkor jó, ha szép halvány színt kap és felpúposodik. Egy csipesszel kiveszem és konyharuhával letakarva hagyom kihűlni. Ha kihűlt levágom az egyik végét és megtöltöm. (ha követjük a receptet, akkor nem hinném, hogy gond lehet,
ám ha valamiért mégse lenne üreges a belseje, akkor egy éles késsel könnyedén elvágható
.) Mi szeretjük benne a friss saláta, paradicsom, hagyma, tzatziki mellett a csalamádét, az apró kockára vágott feta sajtot és a csípős darált paprikát is. A hús most sertés szűzpecsenyéből és pulykacomb filéből készült vegyesen. Már előző nap reggel vékony csíkokra vágtam és bepácoltam. A páchoz görög sültek fűszert, borecetet, grill olajat és 2 dl joghurtot használtam. Az egészet beleraktam egy nylon zacskóba és betettem a hűtőbe. Másnap egy tepsibe öntöttem és 40 perc alatt megsütöttem, majd még pár percet grilleztem. Az eredmény mennyei! Már alig várom, hogy megkóstolhassam az eredeti verziót a tengerparton némi mazsolaborral kísérve :)

Hozzávalók (8 pitához )

k
ovász
4 g élesztő
120 g meleg víz
100 g BL80-as liszt ( vagy bármilyen magas sikértartalmú liszt)

tészta
195 g langyos víz
200 g finomliszt vagy BL80-as
200 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g finomított tengeri só




0 megjegyzés: