Recent Posts

2009. június 9., kedd

Ricottás raviolini vanília öntettel



Még tart nálam a ricotta őrület. Főként, mert fogyókúrázom és ebből a kalóriaszegény túróféleségből egész sokat is lehet
enni. Szóval mostanában mindig csücsül a hűtőben egy adag és eszem sósan, édesen, magában vagy épp kaporral és sóval bolondítva gomba kalapjában grillezve. A kapros verzió adta az ötletet, hogy tésztába töltve sajt- vagy gomba-szósszal tálaljam, de végül mivel én most úgysem kóstolhatnám, így Tamásom kedvébe járva egy édes változatot álmodtam. Lényegében hasonlít a derelyéhez, de szerintem kevésbé macerás.
A ricottát a tojások sárgájával, vaníliával és a cukorral jól összedolgoztam. 2 tojásból tésztát gyúrtam, amit 10 perc pihentetés után 4 nagyon vékony téglalapra nyújtottam.

Az egyik lapra kb. 5 centinként ricotta halmokat csináltam, majd rátettem a másik tészta lapot. Körben, minden oldalról lenyomogattam és éles késsel kivágtam a négyzeteket. Ezután még jól lelapogattam a széleit, hogy főzés közben biztosan benne maradjon a töltelék és lisztezett tálcára halmoztam. Aztán ugyanígy tettem a másik 2 lappal. Feltettem a vizet főni, közben vajon zsemlemorzsát pirítottam, amibe beleszórtam a végén egy vaníliás cukrot is. A víz tetejére helyeztem egy másik lábost, amiben tojássárgájából, tejből, cukorból, lisztből, vanília eszenciából sodót kevertem. Közben felvertem a tojások fehérjét egy csipet sóval és a kész vaníliás mártáshoz kevertem. A tésztákat a lobogó vízbe tettem. Mikor feljöttek a víz tetejére leszűrtem és összekevertem a morzsával. A vanília sodóval és eperdzsemmel tálaltam. Miközben életem párja falatozott, én elmerengtem, hogy miért is nem hallgatok Anyukámra és dőlök inkább a kardomba, semmint hogy ilyesmiket készítek miközben én 600 kalórián tengődöm :).


Hozzávalók



tészta:
2 tojás
16,5 dkg finomliszt

töltelék:
20 dkg ricotta
2 tojássárgája
cukor
vanília

öntet:
1,5 dl tej
2 tojás
2 ek liszt
vanília eszencia

zsemlemorzsa
vaj
eperdzsem

0 megjegyzés: