Recent Posts

2009. augusztus 17., hétfő

Gazpacho



A gazpacho hideg, paradicsom alapú, nyers zöldség leves. Spanyolország déli régiójában, Andalúziában nemzeti étel, de Portugáliában és Latin Amerika egyes területein is előszeretettel fogyasztják. Számos elmélet van az eredetével kapcsolatban. A római legionáriusok ehették eredetileg az arabok kenyérlevesét olíva olajjal, ecettel, fokhagymával kiegészítve. Aztán a mórok ezt sűrítették apróra tört mandulával. Ez lett az ajo blanco, ami egy fehér gazpacho. Paradicsom csak 1492, Amerika felfedezését követően került bele.
A salmojero csakis paradicsomot tartalmaz az alapokon (kenyér,só, olíva, ecet) kívül. Lényegesen sűrűbbre készítik. A zöld gazpachoba pedig egyáltalán nem tesznek paradicsomot, hanem helyette zöld fűszernövényekkel "színezik" a levest. Sok modern változatban jelenik meg az avokádó, petrezselyem, görögdinnye, szőlő, tenger gyümölcsei felváltva a paradicsomot. Valójában manapság szokás gazpachonak nevezni bármilyen nyersen pépesített zöldségből vagy gyümölcsből készült ételt.
Andalúziában a legtöbb fajta tartalmaz kenyeret, paradicsomot, uborkát, fokhagymát, olíva olajat, borsot, sót és sherry ecetet, valamint hagymát. Az elkészítése a következő lépéseken át történik:
1. a zöldségeket mosni, hámozni és darabolni
2. a lehetőleg 1-2 napig szikkasztott kenyér darabokkal együtt egy nagy tálba tenni
3. sót, borsot, olajat és ecetet adunk hozzá és átforgatjuk, majd lehetőleg min. 12 órát hűvös helyen pihentetjük
4. olajat hozzáadagolva lassan pürésítjük ( hagyományosan mozsárban!)
5. fokozatosan hideg vizet adunk hozzá
6. mikor kellően hígítottuk átszűrjük
7. jól lehűtve tálaljuk
8. tipikus hozzávaló lehet, apróra vágott hagyma, paradicsom, pirított kenyérkocka, sonka, vágott kemény tojás vagy akár tenger gyümölcsei mix.



A gazpacho összetétele és textúrája tájegységenkét, valamint családonként változik. Népszerű variáció származik még Cadiz térségéből, Rota-ból. Ott szárazság idején kevesebb vízzel készítették és tejszínnel lágyították.



Tavaly Malagán nyaraltunk és a sok tengeri finomság mellett végre volt lehetőségem megkóstolni az eredeti Andalúz gazpacho-t és a tejszínes változatát is. Spanyolországban a közértekben is árulják olyan dobozokban, mint nálunk a rostos gyümölcsleveket. És mennyivel jobb szomjoltó egy jéghideg gazpacho, mint egy édes, cukros lötty! Mivel hihetetlenül egyszerű elkészíteni, így igazán nem bánom, hogy nálunk nem kapható, bár néha azért mégis jó lenne, ha nem kéne várni rá egy napig se :)
Én most dupláztam a hozzávalók mennyiségét kivéve az olajat. A hozzávalókat egy nagy fazékba daraboltam és az olaj felével és az ecettel egy napra hűtőbe tettem. Másnap botmixerrel pürésítettem, majd tovább mixelve hozzácsorgattam a maradék olajat. Hozzáöntöttem 2 liter szénsavmentes ásványvizet és az egészet leszűrtem. A szűrőben fennmaradó magokból és héjból álló pépet jól kinyomkodtam, majd kidobtam. Végül az egyszerű tárolhatóság kedvéért ásványvizes flakonokba töltöttem fogyasztásig betettem a hűtőbe.


Hozzávalók:



1 kg paradicsom
15 dkg saláta uborka
10 dkg hagyma
20 dkg kaliforniai paprika
1-2 gerezd fokhagyma
10 dkg szikkadt kenyér
4 dl olíva olaj
1 dl sherryecet
1 l víz
só, bors








1 megjegyzés:

timus írta...

Kedves Kaviár és Lencse, játszani hívlak, ha nem bánod, és szeretsz rész venni ilyen dolgokban:

http://inyencblogger.blogspot.com/2009/08/mit-olvasok.html