Recent Posts

2009. szeptember 13., vasárnap

Zsindelyes




Ezt a receptet Kata barátnőmtől tanultam és épp csak egy "keveset" módosítottam rajta. A neve nem tudom honnan eredhet, mert nem találtam erre vonatkozóan semmit a neten. A stroganoff módra készített ételekkel mutat rokonságot, bár a neve koránt sem olyan előkelő :)
Egy nagyon gyorsan elkészíthető és hihetetlenül finom étel. A lényege, hogy igazán szép, húsos ecetes almapaprikával és a levével bolondítsunk meg egy bármilyen húsból, de leginkább bármilyen szárnyashúsból készült picit tejszínes, picit sajtos ragut. Én csípős paprikából szeretem a leginkább, de ha túlságosan is erős a paprika, akkor érdemes fele fele arányba használni csemegével.
Olíva olajon egészen apróra vágott hagymát dinszteltem, majd hozzáadtam a kockára vágott pulykahúst ( vagy csirkét ). Sóztam, megszórtam frissen őrölt piros, zöld és fehérbors keverékével és belemorzsoltam egy kevés sáfrányt. Pár perc pirítgatás után hozzáöntöttem a bort. Lefedve, időnként kevergetve pároltam. Mikor már puha volt a hús, megszórtam liszttel és hozzáadtam az almapaprika levét, a tejszínt és a kockára vágott almapaprikát is. Besűrítettem, hozzáadtam a krémsajtot és mikor már egynemű, krémes mártást kaptam beleszórtam az apróra vágott petrezselymet és levettem a tűzről. Időnként kevés tejfölt belekeverve könnyítek rajta.
Fehérboros, kukoricás rizzsel tálalom.



Hozzávalók 4 személyre:




80 dkg pulykamell ( csirkemell, pulyka apróhús stb.)
80 dkg ecetes almapaprika
2-3 dl lé
1,5-2 dl száraz fehérbor
2 dl főzőtejszín
2-3 tömlős natúr krémsajt ( pl. Cserpes )
só, bors
olíva olaj
sáfrány
liszt





0 megjegyzés: