Recent Posts

2009. október 6., kedd

Lasagne




Gyermekkoromban imádtam nyers tésztát enni. Emlékszem, Mami hogyan tekerte fel a nyújtófára, nyújtotta hajszál vékonyra, vágta kockára, vagy épp metéltre, majd gyúrótáblán szárította és végül vászonzsákba tette. És arra is emlékszem, hogy mindig rám szólt, hogy lehetőleg ne egyek fél kiló tésztát nyersen :) Akkor készítettem először házitésztát, mikor még nem lehetett itthon lasagne tésztát kapni, vagy ha mégis, akkor nagyon drágán. Azóta se vettem lasagne tésztát. És, ha igazán finomat szeretnék, akkor házi tésztát készítek más ételekhez is. Idővel beszereztem egy tésztagépet, így lényegesen kisebb erőkifejtéssel tudok, gyorsan tésztát nyújtani. Most már sajnos senki nem szól rám, ha nyersen tésztát csipegetnék, de valahogy már nem is érzem azt az ellenállhatatlan vágyat :)



A tésztát nem főzöm ki előre, mert a friss tészta tökéletesen megfő a ragu "levében" is. Ha mégis akkor is csupán 1-2 percre dobom lobogó, sós vízbe és utána jeges vízben lehűtöm, hogy ne főjön tovább. Bolognai ragut mindig nagyobb mennyiségben készítek, így általában akad a mélyhűtőben egy adag, amit spagettire vagy épp frissen gyúrt lasagne tésztára tehetek. Tudom, hogy a bolognai is amolyan "ahány ház annyi féle" szósz. Sőt azt is, hogy Bologna környékén hiába is kérném, mert ott nem ismerik ezen a néven.
Nálam a következőképp készül: egy hatalmas öntöttvas edényben, ami jobb nem lévén egy hatalmas öntöttvas wok, olívaolajon apróra vágott hagymát dinsztelek, némi füstölt szalonna kíséretében. Mikor már üveges hozzáadom a darált húst. Mihelyst a hús megpirult beleteszem a reszelt sárgarépát, fehérrépát és zellert. Sózom, borsozom, majd pár perc múlva hozzáadom a többi hozzávalót is. Télen szárított fűszereket használok, így azt is ilyenkor keverem hozzá. Ha van otthon friss, akkor azt a legvégén aprítom csak bele. Nyakon öntöm a vörösborral és lassú tűzön főzni kezdem. Időnként átkeverem és öntök hozzá az alapléből. ( Alaplé mindig található mélyhűtőmben. Ehhez legjobban a borjú alaplét szeretem, de megfelel a csirke, vagy akár a zöldség is. )
A ragut lassú tűzön végül minimum 4-5 órát főzöm, de mivel nem sok gond van vele elrotyoghat 6-8 órát is. A végeredmény sűrű és rendkívül intenzív ízű.
A kiolajozott tepsi aljába tészta kerül, rá ragu, majd tészta, amire a besamel és reszelt parmezán kerül. Aztán így tovább, míg minden el nem fogy. A tetejére besamel és sajt kerül. Majd forró sütőben kb.30 perc alatt készre sütöm.


Hozzávalók:

ragu
1 kg darálthús ( marha 80%, sertés 20%; 100% marha )
2 közepes fej vöröshagyma
6 db sárgarépa
2 fehérrépa
1 kis darab zeller
1 csokor zeller
4 gerezd fokhagyma
2 konzerv/tubus olasz sűrített paradicsom
1 l házi paradicsomszósz ( ennek hiányában aprított paradicsom konzerv )
1-2 dl száraz vörösbor
0,6 l alaplé ( marhahúsleves vagy zöldségleves )
oregano
bazsalikom
kakkukfű
frissen reszelt szerecsendió
frissen őrölt bors


tészta 

280 g durum liszt
120 g rétesliszt
6 tojás sárgája
2 egész tojás

besamel
vaj
liszt
tej
krémsajt
szerecsendió




0 megjegyzés: