Recent Posts

2009. október 28., szerda

Zöldséges sült tészta



Nagyon szeretem a távol-keleti konyhát. Kínai, indiai, japán, thai, a fűszereik, az ízviláguk, ahogy párosítják az ételeket, a szinte olvadóan puha húsok, a ropogós zöldségek, az időnként nem is kicsit csípős ételek...! Nekem szinte jöhet bármi, feltéve hogy már nem mozog :)

És itt még véletlenül sem gondolok az úgynevezett kínai büfékre, mert sajnos a legtöbbjükben kapható étel köszönő viszonyban sincs a valódi kínai konyhával. Ettől persze még lehetne finom, de mióta megfigyeltem, hogy fejgörcsöt kapok az ott elfogyasztott ebéd után, mellőzöm. Ha már egyszer igazán jót szeretnénk enni, akkor érdemes ellátogatni Wang Mester Kínai Konyhájába . Az étlapot kötelezően át kell olvasni, mert egészen érdekes dolgokat is felfedezhetünk benne, aztán pedig bátran kérjünk tanácsot a hihetetlenül kedves felszolgálóktól választásunkat illetően.
Csak hát nem rohanhatunk folyton a város másik végére, ha épp ezekre az ízekre vágyunk! Így hát az ember lánya elkezd kísérletezni és lám odáig jut, hogy élete párja kedvenc
ételévé avanzsál a sült tésztája :)
Gyorsan összedobható akár vacsorára is és nem igényel különösebb bevásárlást sem. Valahányszor csirkemellet veszek, akkor mindig akad pár szeleteléskor leeső darabka. Lehet nem ártana beiratkoznom egy hentestanfolyamra? :) Addig is ezeket összegyűjtöm a mélyhűtőben és ha Tamásom kitalálja, hogy sült tészta legyen, akkor csak kiolvasztom és bepácolom szójaszósz, osztrigaszósz és pl. mogyoróolaj keverékébe. Jót tesz neki, ha pár órát vagy akár egy egész éjjelt így tölthet, de bőven elég annyi idő is, míg a zöldségeket összeaprítjuk és kifőzzük a tésztát. Lehet marhahússal is készíteni, de akkor nő az elkészítési idő, vagy rákkal, de akár hús nélkül is.
A tésztafőzéssel szoktam kezdeni és közben a padlizsánt karikára, majd csíkokra szeletelem, besózom és szűrőben félreteszem. Ezután julienre vágom a sárgarépát, a pórét, a cukkinit, a káposztát és kis kockákra a piros paprikát.
Felforrósítom a wokot ( nekem öntött vas van, de természetesen megfelel az IKEA-ban kapható könnyített változat is ) és megkenegetem egy kis olajjal, majd mikor már szinte füstöl beleöntöm a páclével együtt a húst és lefedem. A padlizsánt leöblítem és papírtörlőn megszárogatom.
Mikor a hús már szép pirosas, akkor rádobom a répát és a fokhagymát, majd 1 perc elteltével a többi zöldséget is. Folyamatosan kevergetem és időnként meglocsolom szójaszósszal vagy osztrigaszósszal és elkezdem hozzáadagolni a kifőtt tésztát. Ezután már csak kevergetem, locsolgatom a szószokkal felváltva és pár perc elteltével friss káposztasalátával tálalom. Adhatunk még hozzá mogyorót, vagy szezámmagot, gombát, babcsírát, bambuszt. Lehet csípősre készíteni némi chili szósszal vagy édeskésre thai szósszal. Megbolondíthatjuk kevés frissen reszelt gyömbérrel. A lényeg, hogy mindent készítsünk el előre, hogy aztán csak össze kelljen sütni. Így lesz a hús hihetetlenül puha és a zöldségek harapnivalóan ropogósak.





Hozzávalók:




500g tészta ( spagetti, linguine, szélesmetélt )
150g csirkemell filé
1 nagy sárgarépa

2 kisebb cukkini
½ póréhagyma
1 kisebb padlizsán
káposzta
1 piros színű paprika
2 gerezd fokhagyma
olaj ( mogyoró, szezám, kukorica vagy napraforgó )
szójaszósz
osztrigaszósz


0 megjegyzés: