Recent Posts

2009. november 4., szerda

Paradicsomos sütőtök krémleves parmezánnal

Kétség nem fér hozzá: közeledik tél. Délután 5, és már teljesen sötét van. Ez a recept már a telet idézi, de belecsempésztem a nyár ízét is. A sütőtökkel évek óta sikertelenül barátkozom. Legalábbis a hagyományos változatával. Ez a leves viszont határozottan kedvenc lett. Bár már az is meglepő, hogy levesről ilyet írok. Valószínűleg épp most lehetek egy olyan 7 éves periódus elején, mert érdekes változásokat fedeztem fel az ízlésemen. Nevezetesen, hogy szeretem a leveseket. A tartalmas leveseket, mint a gulyás, a fejtettbab vagy a halászlé, eddig is kedveltem. Sőt még bizonyos zöldség és krémleveseket is, de magamtól sose jutott eszembe főzni. Mostanában viszont nem tellik el hét, hogy ne kívánnék meg valamilyen levest.
A sütőtököt, a hagymát és fokhagymát megpucoltam és nagyobb darabokra vágtam. Egy tepsibe alufóliát tettem és rászórtam a zöldségeket, majd meglocsoltam a kétféle olajjal. Sóztam és megszórtam frissen őrölt borssal. Rátettem a rozmaring szálakat és 180 fokon 45-50 percig sütöttem. Mikor kihűlt a rozmaring kivételével egy fazékba tettem a paradicsommal együtt, aztán botmixerrel pürésítettem. Hozzákevertem a zöldségleveset és felforraltam. Tálaláskor jó sok parmezánt reszeltem rá.
  


Hozzávalók:

kb. 1 kg sütőtök
2 doboz hámozott paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
7 dl zöldségleves
5 ek oliva olaj
2 ek tökmagolaj
2 szál rozmaring




2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmmm, nagyon finom volt. Köszi, Szilvi

Caviar et Lentille írta...

Kedves Szilvi!

Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és annak meg főként, hogy ízlett is :)
Remélem máskor is találsz itt kedvedre valót!

C&L