Recent Posts

2010. január 12., kedd

Ha farsang, akkor fánk


Megkezdődött a farsang. Én pedig Tamásom kedvéért nem is akármilyennel, rögtön bécsi fánkkal indítottam a szezont. Valahogy mindig úgy képzeletem, hogy a krém, avagy a lekvár utólag kerül a fánkok belsejébe valamilyen úton-módon. Már épp készültem a gyógyszertárba, hogy beszerezzem a kapható legnagyobb fecskendőt. Elképzeltem, amit magyarázkodásba kezdek a patikusnak a vásárlásom apropóját tekintve, de szerencsére időben megtudtam a titkot :) Mi szerint is a vanília krém eleve benne van a fánkok belsejében! Lehet, hogy ez csak nekem újdonság?
A receptem kb.30 fánkra szól, de nekem 12 hatalmas példányt sikerült kreálnom.
Zilahy Ágnes szakácskönyvét olvasgatva teljesen evidensnek tűnt, hogy egy órán keresztül fogom dagasztani a tésztát, de 15 perc meglehetősen intenzív munka után úgy döntöttem elég lesz nekem a 20 perc is.:)
Az élesztőt a fele (meleg) tejben pici cukorral megfuttatom. A lisztet egy nagy tálba szitáltam, hozzáadtam a porcukrot, a sót és összekevertem. A közepébe, egy mélyedésbe öntöttem a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, a rumot, az élesztőt és a maradék, szintén meleg tejet is. Fakanállal összekevertem, majd beültem a tv elé ölemben a tállal és szép, egységesen sima és hólyagos tésztává dagasztottam. Én végig fakanállal dolgoztam, így nem csak a tésztán, hanem kezemen is hólyagok keletkeztek :) Mikor már az edény falától és a fakanáltól is elvált a tészta, akkor beliszteztem a tetejét és letakarva 1 órát pihentettem.
Lisztezett deszkán áthajtogattam, majd ujjnyi vastagra nyújtottam. Egy nagyobb fánkszaggatóval a tészta felét kilyuggattam. A másik felére egyenletes távolságra ( be is lehet jelölni előtte a szaggatóval ) halmoztam a vanília pudingot, majd a tetejére tettem a kiszaggatott karikákat és összenyomkodtam a széleiket. Végül egy kisebb formával újra kiszaggattam. Az így kapott meglehetősen duci korongokat lisztezett deszkán, letakarva 1 órát pihentettem. Egy serpenyőben zsír hevítettem. A fánkok közepét óvatosan benyomtam, majd ezzel lefelé, tehát a lisztezett felükkel felfelé egy lapáttal a zsírba csúsztattam őket. Egyszerre maximum 3-at. Lefedve nagyjából egy percig sütöttem, majd megfordítottam és most már fedő nélkül sütöttem még 1-2 percig. Óvatosan papírtörlőre szedtem, aztán pár perc múlva megfordítottam, ekkor már a ki mélyedés volt felül és porcukrot szitáltam rá.
Legközelebb kisebb formát választok és vékonyabbra fogom nyújtani, bár mikor kész lettem egyáltalán nem bántam, hogy „csak” 12 darabot kellett kisütni 30 helyett.:)
Hozzávalók ( 30 normál avagy 12 extra db-hoz)

560 g liszt
5 tojás sárgája
80 g porcukor
80 g vaj
4 cl rum
40 g élesztő
300 ml tej



0 megjegyzés: