Recent Posts

2010. március 17., szerda

Caponata pite


Szerintem a caponata az olaszok ratatouille-je. Tudom, innen már csak egy lépés, hogy a Mi lecsónkkal mutatott hasonlóságait kezdjem részletezni, de eddig azért nem mennék el :) A lényeg, hogy a szicíliaiak padlizsánraguja mennyei étel. Akár köretként, akár önálló fogásként. Én legutóbb egy leveles tésztát díszítettem vele.
Természetesen bármely hozzávaló mennyisége növelhető, vagy akár ki is hagyható. Tehetünk bele még olajbogyót, kapribogyót vagy akár paprikát is. De szerintem érdemes egyszer kipróbálni az alábbi módon!


A padlizsánt kb. 2 cm-es kockákra vágtam, besóztam és 2 órára műanyag szűrőbe tettem. 
A többi hozzávalót is 2 cm-es kockákra vágtam. Egy mély serpenyőbe kevés olajon megdinszteltem a hagymát, puhára, de úgy, hogy színt ne kapjon. Egy mély tálba szedtem. 
A serpenyőt felöntöttem olajjal az egyharmadáig és 180 fokra hevítettem. 1-2 perc alatt aranybarnára sütöttem benne a zellert, majd papírtörlőre szedtem. 
Ezután következett az édeskömény, a padlizsán, a cukkini és a paradicsom. Végül az összes zöldséget hozzákevertem a hagymához, hozzátépkedtem a bazsalikomot, hozzáadtam a vörösborecettel elkevert cukrot, a mazsolát, a fenyőmagot, a paradicsompürét és a csokoládét, ami még inkább ráerősít az édes-pikáns ízvilágra. És nem kell megijedni, épp olyan fantasztikus benne, mint a mexikói chili con carnében! Sóztam, borsoztam és folpackkal lefedve 2 órát pihentettem. Az ízek így remekül összeértek. Egy piteformát kivajaztam, lisztezem és kibéleltem leveles tésztával. Forró sütőben 10 percig sütöttem, aztán rásimítgattam a caponatát, rátépkedtem egy mozzarella gömböcöt és még kb. 10 percig sütöttem. 
A kimaradt ragut pedig a pite mellé kanalaztuk :)




Hozzávalók:


1 nagyobb padlizsán
1 nagyobb hagyma
2 zellerszár
1 kisebb édeskömény
1 cukkini
3 húsos paradicsom
1 csokor bazsalikom
50 g szultána mazsola
50 g fenyőmag
5 ek vörösborecet
1 ek paradicsompüré 
1 ek cukor
2 szelet, apróra vágott jó minőségű étcsokoládé
só, bors
olíva
növényi olaj a sütéshez


1 csomag előre nyújtott levelestészta vagy 375 g frissleveles tészta
mozzarella










2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Közelgő szülinapodra sok puszit, fantasztikusak a receficéid.

Én :)

Caviar et Lentille írta...

Köszönöm szépen! Azért 3 éve jobb helyen voltunk épp! :)

Én :)