Recent Posts

2010. március 28., vasárnap

Normandiai almás sütemény


Közkívánatra íme egy recept a Csillagánizs főzőiskola francia kurzusáról. Némiképp továbbgondolva, de alapjait tekintve egy normandiai mandulás sütemény, mirliton de rouen.  
Már másodszor sütöm meg. Egyrészt mert gyorsan megvan, másrészt mert kísérletezésre ihletett, harmadrészt mert nagy sikere van Tamásomnál.
Az eredeti recept szerint gyümölcs nélkül és lényegesen több (200g!) cukorral kell készíteni.  És bár ezt a változatot sem állna meg Norbi update menüjében, de édességét tekintve közelebb áll az én ízlésvilágomhoz.
Először az almákat készítettem el. Cikkekre vágtam és kevés felforrósított vajra dobtam őket. Melléraktam pár ág kakukkfüvet és megszórtam az almákat barna cukorral, amibe előzőleg belekevertem egy fél rúd vanília kikapart magját. Pár perc elteltével óvatosan , hogy ne törjem össze, megforgattam az almacikkeket és ezt a felüket is megszórtam maradék cukorral. Addig sütögettem-fogattam, míg szép színt nem kapott. Ekkor meglocsoltam Calvados-szal. Miután elpárolgott róla az alkohol félretettem. 
A készre nyújtott leveles tésztát tovább nyújtva egy kivajazott-lisztezett piteformába ügyeskedtem. Gőz felett felvertem a tojásokat a cukorral. Aztán a tűzről levéve belekevertem a tejszínt és a mandulalisztet. Ha nem sikerülne mandulalisztet beszerezni, akkor tökéletes liszt és nagyon finomra őrölt mandula 1:1 arányú keverékével is. Az egészet beleöntöttem a formába, aztán szépen elrendezgettem rajta az almagerezdeket és megszórtam szeletelt mandulával.
180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem. Még melegen, esetleg egy gombóc vanília fagylalttal igazán mennyei desszert. De másnapi maradékot sem kell félteni :)


Hozzávalók:   

1"rúd" előre nyújtott leveles tészta
2-3 nagyobb alma
3 tojás
50 g barna cukor / porcukor
1/2 rúd vanília
80 g cukor 
100 g mandulaliszt
150 ml tejszín
50 g szeletelt mandula
vaj

( eredetileg 4 tojás, 200 ml tejszín, 200 g porcukor és 100 g szeletelt mandula, de a gyümölcs miatt csökkentettem a mennyiségeket, hogy beleférjen a formába )







0 megjegyzés: