Recent Posts

2010. március 24., szerda

Variációk kenyérre


Azért szeretem ezt a kenyeret, mert dagasztás nélkül készül és így hétköznap, munka után is megsüthető. Ezt sütöttem Tamásom szülinapi bulijára is, mert nem igényel semmiféle odafigyelést, mégis frissen sült kenyeret szolgálhatok fel egy időigényesebb menü mellé is.
Van 2 db 1 literes, kerek jénaim, én ezekben szeretem leginkább, mert így rögtön kétféle kis cipót is készíthetek, de megfelel egy darab közepes méretű is. A lényeg, hogy legyen fedele is!
Ezen kívül szükség van még BL80-as lisztre, élesztőre, sóra, cukorra és vízre. A többi hozzávaló elhagyható illetve igény szerint bővíthető is a recept. Én mindig teszek bele egy csipet aszkorbinsavat ( gyógyszertárakban kimérve kapható), egy teáskanál sikért. Ha fehér kenyér készül, akkor teszek bele 2 evőkanál burgonyapelyhet is. A BL80-as liszt mennyiségét csökkentve variálom a receptet, kukoricaliszttel, rozsliszttel vagy malátaliszttel. Nagyon finom a rozsos változat kevés pirított és összevágott dióval vagy tökmaggal. De sütöttem már olívásat, aszalt paradicsomosat és lenmagosat is.
A száraz hozzávalókat összekeverem egy nagyobb tálban. A közepébe mélyedést csinálok és ebbe öntöm a felfuttatott élesztőt. Szárított élesztő esetén természetesen ide már csak a víz kerül. Fakanállal gyorsan összekutyulom és nedves konyharuhával letakarva, langyos helyre teszem min. 12 órára. (eddig ez tényleg max. 10 perc, így gond nélkül belefér a reggeli rutinba, főleg ha a hozzávalókat előző este kimértem ). Munkából hazaérve bekapcsolom a sütőt és előmelegítem a jénaikkal együtt 220 fokra. Közben gyorsan átkeverem a tésztát. Ilyenkor teszem bele a magokat, olajbogyót. Kb. 20 perc elteltével szórok egy kevés lisztet a jénaiba, majd beleöntöm a tésztát és lefedem. Én a fedőket eleve az aljak mellett melegítem, mert így kevesebbszer kell megfognom és kisebb az esély, hogy megégetem a kezem. Ha valaki nem tudja a sütőben önteni a tésztát, az nyugodtan vegye ki a jénait egy edényalátétre, a lényeg, hogy minél hamarabb rá tudjuk csukni a sütő ajtaját!
30 perc elteltével óvatosan leveszem a tetejét, megspriccelem vízzel és így sütöm tovább. Kb. 20 perc elteltével kiveszem és óvatosan kiborítom az edényből és rácson hagyom kihűlni. 
Ilyen egyszerűen varázsolhatunk frissen sült kenyérillatot a lakásba :) Arról nem is beszélve, hogy ez a kenyér még 2 nap múlva is kenyér! Feltéve, ha marad belőle :)
 


Hozzávalók : ( 2 kisebb vagy 1 nagyobb cipóhoz ) 

450 g BL80-as liszt vagy pl. 2:1 arányban BL80 és rozs, kukorica vagy malátaliszt
3 dkg friss élesztő vagy 1/2 zacskó szárított élesztő
375 ml langyos víz
1 tk só
1 tk cukor
aszkorbinsav
1 tk sikér
2 ek burgonyapehely








6 megjegyzés:

Notburga írta...

BL80-as liszt helyett mi mást használhatok még? Itt Ausztriában nem láttam még ilyet...

Caviar et Lentille írta...

Ki fogom próbálni a hétvégén, úgy hogy 2/3 rész réteslisztet és 1/3 rész sima lisztet használok.Utána itt beszámolok az eredményről.
Kenyérsütéshez jó a 00-ás liszt is. Nálunk pl. a Barilla féle 00-ást lehet kapni.
http://www.olaszbolt.hu
Én sajnos nem tudok németül, de a "mehl typ 00"-ra adott ki találatot a google is. Hátha talász közte ausztiai lelőhelyet!

C&L

Névtelen írta...

Szia! A jénai nem pattan szét a víztől, amikor spricceled?
Köszi
Ági

Caviar et Lentille írta...

Szia!

Mikorra leveszed a tetejét már szépen kiemelkedik a jénaiból, így főként a kenyér tetejét éri a víz. Nem tudom, hogy nem egy belénk nevelt tévhit-e ez is, mert én most épp két vadonatúj, Tesco-s! jénaiban sütök és még nem pattant szét. Gondolom, ha hirtelen jéghideg vízfürdőbe tenném, megsínylené a dolgot :)
De ha tartasz tőle, akkor bőven elég akkor megspriccelni, ha már kiborítottad az edényből. Vagy tegyél egy régi tepsibe jéghideg vizet / jégkockákat a sütő aljába mikor leveszed a jénai tetejét!

C&L

nokedli írta...

de jó, hogy említetted a burgonyaplyhet. már ezeréve mindig akarok tenni a tésztához, és mindig csak napokkal késöbb jut eszembe. most fel is írtam;-)

Caviar et Lentille írta...

Kedves Notburga!

Megsütöttem a hétvégén rétes és finomliszt 2 : 1 arányú keverékéből. Picit több sikért és vizet (+50 ml) tettem bele és megnöveltem a sütési időt a végén még 10 perccel. Szép lyukacsos belsejű kenyeret kaptam. Lényegesen tömörebb lett, úgyhogy itt különösen indokolt a két, kisebb jénai!

C&L