Recent Posts

2010. április 9., péntek

Húsvéti kalács


Idén kétféle kalácsot sütöttem. Az egyik gyönyörű lett, a másik leginkább egy hatalmas, kerek bucira emlékeztetett, de annyira finom volt, hogy hétfőn ismét készítenem kellett egyet. A formája már határozottan szebb lett, de még mindig nem vagyok megelégedve vele. Az íze és az állaga viszont ismét fantasztikus volt. Pihe-puha, foszlós, édeskés és még a 3. nap is ilyen. Feltéve, ha marad belőle :)
A liszteket egy nagy tálba szitáltam. A közepébe egy mélyedésbe öntöttem a fele langyos vízben, kevés cukorral felfuttatott élesztőt, a felvert tojásokat, a cukrot, a sót, a maradék vizet, az olajat és az olvasztott vajat. 15 percig dagasztottam. Eleinte a tálban, időnként lisztet szitálva hozzá, aztán a lisztezett gyúrótáblán. Még kb. 100 g lisztet vett fel a tészta a dagasztás közben. A végeredmény egy lágy, de már éppen csak ragadós tészta. Visszatettem a tálba, megszórtam liszttel, letakartam és a sütőben, 38-40 fokon duplájára kelesztettem.
Négy részre osztottam, a részekből egyenként rudakat formáltam és a fotósorozaton látható módon összefontam. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és visszatettem a langyos sütőbe még fél órára. Valószínűleg itt hibázom, mert a tészta tovább növekszik és bár ekkor még nem veszíti el a formáját, de mikor a fél óra leteltével a 180 fokos sütőbe tolom a további dagadástól némileg eldeformálódott. 10 perc után mérsékeltem a hőt 175 fokra, 25 perc után gyorsan lekentem tojássárgájával és visszatoltam még 5 percre. Rácson hagytam kihűlni.



Hozzávalók:

300g finomliszt
200g BL80-as liszt
10 g élesztő
4 ek cukor
2 felvert tojás
250 ml langyos víz
1 kk só
100 ml semleges ízű olaj ( kukorica, szőlőmag, napraforgó )
50 g olvasztott vaj
1 tojás sárgája

0 megjegyzés: