Recent Posts

2010. április 27., kedd

Pizza




Vannak dolgok amiknek igenis meg kell adni a módját. Amiket nem lehet, nem szabad elsietni. Ilyen a pizza is. Az igazán finom, ropogós mégis puha és könnyű tésztához idő kell. 
Mert ha igazán jó tésztát készítünk, akkor a lehető legegyszerűbb feltétekkel is mennyei lakomát varázsolhatunk az asztalra. Lássuk mi fontos még! A jó minőségű liszt, a jó minőségű olíva olaj és a friss élesztő. Ezen kívül még fantasztikus lenne egy kemence is, hogy 500 fokon süthessük kissé "kormos-füstösre" a pizzánkat, de erről az hiszem sokunknak kell lemondania. Remélem egyszer azért építtet nekem valaki egyet:) 

Az élesztőt elmorzsolom a víz felébe és hozzáadom a cukrot. Egy tálba szitálom a lisztet. A közepébe mélyedés csinálok és beleöntöm az élesztős-vizet, a maradék vizet, az olajat és dagasztani kezdem. Mikor már nagyjából összeállt félre teszem pár percre. Aztán olajat öntök a vágódeszkára és gyúrni kezdem. Mikor ismét kezd ragacsossá válni kicsit ellapogatom egy megszórom a só felével. Tovább gyúrom, majd ismét ellapogatom és rászórom a maradék sót és alaposan átgyúrom vele. Végül visszateszem a tálba, letakarom és 5-6 órát kelesztem. Ezután picit átdolgozom, 4 egyenlő részre szedem és lisztezett deszkán kinyújtom. Lehet nyújtófával is, de én kézzel szoktam beleügyeskedni a kiolajozott, kerek sütőlapokra. 
Míg újabb pihenőre ítélem őket, elkészítem a feltétet. Olíva olajon megfuttatok aprított fokhagymát és házi bazsalikomos paradicsomszószt öntök rá. Ennek hiányában tökéletes a hámozott, aprított paradicsom is. Itt kiemelném, hogy fontos a minősége. Az olasz paradicsomkonzervek pl. Mutti  finom, érett, édes paradicsomból készülnek. Olaszországban is ezeket használják. A kinyújtott tésztákat egyszerűen megkenem a szósszal, lecsepegtetett mozzarellát tépkedek rá, megszórom fekete olajbogyóval. Szeretem még articsókával megbolondítani, de anélkül is csodás.  És már mehet is a forró sütőbe nagyjából 15-20 percre. Friss rukkolával és szárított sonkaszeletekkel tálalom.
Tamásom szereti, ha bőven kerül ez+az a tetejére. Ilyenkor olajon hagymát dinsztelek és azon pár percig összevágott gombát párolok. Sózom, borsozom és lecsepegtetve a paradicsomszósz tetejére teszem. Ekkor jöhet még rá kis kockákra vagy csíkokra vágott füstölt sonka, kukorica, mozzarella. Természetesen bármi kerülhet a tetejére, de ígérem, hogy a legegyszerűbb paradicsomos-sajtos változat is klasszisokkal felülmúlja bármelyik otthon rendelhető pizzát. Arról nem is beszélve, hogy leszámítva a várakozást ez talán mégsem olyan időigényes dolog, mint ahogy a kezdetén mondtam :)
Hozzávalók: 

tészta
500 g BL80-as liszt
10g friss élesztő
10g porcukor
300 ml 20 fokos víz
2 ek olíva olaj
2 ek tengeri só


 

   


5 megjegyzés:

Morzsa írta...

Én Jamie Oliver ötlete alapján leszabattam egy sírkövesnél egy 2,5 cm vastag gránitlapot, pont akkorát, ami befér a sütőmbe.
Ugyan az 500°C-ot ezzel sem éri el, sőt, igazából még melegebb sem lesz, mint a sütő maximum hője, de mégis valahogy másképp süt, és tényleg hasonlóbb lesz az igazihoz.
Persze, a faszén illatát nem adja vissza, na meg kell neki vagy 2 óra, mire bedurran, meg újabb három, mire sütés után kihűl annyira, hogy ki tudjam venni, de megéri.
Talán, mert 6-8 percnél így nem kell több sütés neki (ami persze kellőképp vékony), és a szélinél szépen hólyagosodik.
Hátránya, hogy egyszerre egy pizza megy be, mert ugye rá megy a kőre, tehát 6-8 percenként jön ki egy a sütőből.

Caviar et Lentille írta...

Köszönöm az ötletet! Ki fogom próbálni. Szinte látom magam előtt sírköves arcát, amikor előálltál a kéréseddel! :)

C&L

Morzsa írta...

Apósom intézte. De igazából lehet ilyet rendelni konyhapultnak is (aranyárban), szóval, nem hiszem, hogy annyira csodálkozhattak.
Áll. lehet kapni pizza stein-nak nevezett valamit is, de az olyan 15ezer forint, ez megvolt a töredékéből.
És évek óta tervezem, hogy kenyeret is sütök vele, nem csak pizzát, mert áll. annak is használ (a héja ropogósabb lesz)

Viszont még egy dolog:
évekig használtam a régi lakás sütőjében, minden baj nélkül.
De az új lakásban megörökölt sütő egy régebbi típus (kb. 10 éves volt) az első köves használatnál lerohadt a légkeverő ventillátora.
Persze, lehet véletlen is, mert amúgy is már sok sebből vérzett a tűzhely, csak a felújításig nem akartunk újat venni)

Caviar et Lentille írta...

A pizza sütő követ én is néztem már, de nagyon drágának találtam. A Praktikerben láttam gránitlapból ablakpárkányt 3000-ért. Sajnos a legszélesebb változat is keskeny, max. kenyérhez lenne jó.
Épp ma reggel gondoltam rá, hogy pita sütéséhez ki tudom próbálni a grillsütőm gránitlapját, addig is míg el nem jutok egy sírköveshez :)
A pizzát elősütöd és csak utána pakolod rá a feltétet? Vagy be kell szerezzek egy péklapátot is? :)

Morzsa írta...

Az ötlet ugye egy részt Jamietőll részt viszont a barátnőm grillezett szabad tűzön úgy, hogy a raclettjének kőlapját rakta tűzve, és azon sültek a husik.
Ha előmelegedett a sütő a kővel, akkor simán rápakolok mindent a nyers tésztára, és megy együtt bele. 6-8 perc általában így is.
(elnézést, ha kavar van, de időközben megnyitottam a magam szerény kis accountját, és lehet, most más néven leszek?)