Recent Posts

2010. április 15., csütörtök

Rose kacsamell aszalt sárgabarack chutney-val,medvehagymás krumplipürével

Erőszakkal ugyan, de egy rövid időre sikerült elszakadnom a francia konyhától. A Csillagánizstól már kevésbé :) Ezt az étel Segal Viktor séf úrral készítettük el a fúziós konyha jegyében. Aki szereti az édeset a sóssal kombinálni és nem rémül meg egy egész pici egzotikumtól, annak telitalálat ez a fogás. Eredetileg édesburgonyát sütöttünk mellé, de mivel nálam javában tart a medvehagyma-láz, ezért lett ez a köret. Így viszont nagyobb darabokra (0,5 cm ) vágtam a chutney hozzávalóit, hogy az omlósan puha kacsa és a krémes burgonyapüré mellé legyen valami darabos is.
A chutney-t már előző nap megfőztem, így a másnap alig egy óra alatt készült el az ebéd.
Kis kockákra vágtam a sárgabarackokat, az almákat és a egész apróra a hagymákat. Az almakockákat leöntöttem a narancs levével, hogy addig se barnuljanak meg. Egy magas falú serpenyőbe kevés olajon megpároltam a hagymát, vigyázva, hogy ne kapjon színt. Hozzáadtam a barackot, az almát a narancslével együtt, a cukrot és az ecetet. Ráreszeltem a gyömbért és fűszereztem sóval, borssal és őrölt korianderrel. Időnként kevergetve addig pároltam, míg az alma megpuhult. Ekkor hozzáadtam a kimagozott és apróra vágott chilit(ízlés szerint, ki mennyire szereti csípősen ) és az összevágott koriander zöldet. Mehet bele még citromfű levél vagy akár kevés menta is, de el is hagyhatók a zöldek, bár a színhatás miatt nem árt!
A kacsamellek bőrös felét két irányból, átlósan, sűrűn bevagdostam és minden oldalát sóztam, borsoztam.
Egy serpenyőt felforrósítottam, aztán csökkentve a hőmérsékletet a bőrős felével lefelé sütni kezdtem.  A kiolvadó zsírt időnként leöntöttem róla. Azért kell visszavenni a hőt nehogy megégjen a bőre, még mielőtt kiolvadna belőle a sok zsír. Mikor már szép ropogósra sült a bőre megfordítottam és 2-3 perc alatt pirosra sütöttem a többi oldalát is. Végül forró tányéra tettem pihenni 5-10 percre. De, ha picit előre szeretne valaki dolgozni, akkor körbepirítás után beteheti a sütőbe 100 fokra max. 30 percre, de tálalás előtt akkor kell neki még 5 perc pihentetés, hogy szeletelésnél minél több nedvesség bent maradhasson. 
  A krumplipürét hagyományos módon készítettem sok vajjal és tejszínnel és a legvégén hozzákevertem az apróra vágott medvehagymát.
A kacsamell belül rózsaszín lett, a bőre viszont ropogós. Az enyhén fokhagymás ízvilágú krumpli és az édes-pikáns-csípős chutney pedig a pont volt azon a bizonyos "i"-n!   




Hozzávalók : ( 4 személyre )


2 közepes kacsamell  ( személyenként egy fél )
só, bors

chuttney
20 dkg aszalt sárgabarack
2 zöldalma
2 kisebb vöröshagyma 
1 narancs leve
100 mlcider ecet ( almabor / fehérbor ecet )
1 darab gyömbér ( reszelve vagy egész apró kockára vágva )
4 g őrölt koriander
só, bors
3-4 ek cukor 
4 db friss chili
koriander zöld
citromfű levél, menta 
olaj


krumpli
medvehagyma
vaj
tejszín
só, bors
 

0 megjegyzés: