Recent Posts

2010. április 17., szombat

Szezámos csirkefalatok pirított tésztával


Ha kínai, akkor Tamásomnál elsőre egyértelműen szezámos csirke. Én viszont nem eszem "kínait". Nem sznobizmus,egyszerűen csak a nálunk fellelhető kínai büfékben kapható mindenfélétől megfájdul a fejem és a gyomrom. Ez alól eddig egyedül Wang Mester ételei voltak kivételek, de ez így mégis csak egyszerűbb :)
A csirkemelleket csíkokra vagy kockákra vágom. Nem érdemes nagy elaprózni, mert megőrül az ember mire kisütögeti a picike falatokat, de azért érdemes azt is számításba venni, hogy a bundájával együtt kb. kétszeresére nő. 
Felverem a tojást és a fehérjét, hozzákeverem a többi hozzávalót és a kapott palacsinta tésztaszerű masszába beleteszem a csirkemell darabokat. Lefedve félreteszem míg elkészítem a mázat.  Wokba öntöm az olajat, belereszelem a fokhagymát, sózom, hozzáadom a cukrot, a mézet,  az ecetet, a vizet és a reszelt, friss gyömbért. Kevés vízben feloldom a keményítőt és azt is hozzákeverem. Pár perc alatt összeforralom.  Mivel mi szeretjük a csípőset ezért a végén apróra vágott, kimagozott chilit adok hozzá. Lehet variálni még egy kevés paradicsompürével, vagy készen kapható kínai szószokkal.(Ezekből nagy a választék az Nagycsarnokbeli Ázsia boltban vagy a Kertész utcai Thai boltban
Mogyoróolajat forrósítok és csipesz segítségével beleügyeskedem a húsok egy részét. 2 percig sütöm, aztán papírtörlőre szedem és a sütőben melegen tartom. És így tovább, míg el nem fogy az összes. Ekkor visszadobom a forró olajba őket még 1 percre, majd ismét papírtörlőn itatom le róluk a felesleges olajat. A mázat felforrósítom,alaposan átforgatom benne a bundázott húsokat, megöntözöm sötét szójaszósszal és megszórom szezámmaggal.
Egyszerű pirított tésztával tálalom, ami annyiba különbözik a zöldséges, sült tésztától, hogy ebbe nem kerül hús és csak 1-2 féle zöldséget, pl. káposztát, pórét teszek bele. A szójaszósz mennyisége pedig már csak ízlés dolga.  

Hozzávalók:

1 nagyobb csirkemell

bundához
4 ek keményítő
1/4 csésze liszt 
1 tk sütőpor
1/2 csésze víz
1/2 tk só
1 egész tojás
1 tojás fehérje


sütéshez
2 csésze mogyoróolaj


mázhoz
2 ek mogyoróolaj
2 tk reszelt gyömbér
3 tk reszelt fokhagyma
1 tk só
2 tk cukor
2 ek méz
1 tk (rizs)borecet 
1/2 csésze víz
1 tk keményítő

chili
paradicsom püré
édes-csípős chili szósz  vagy mangószósz vagy fokhagymás chiliszósz


szezámmag
sötét szójaszósz



1 megjegyzés:

Névtelen írta...

nekem is tetszik az új sorozat ötlete. kíváncsi vagyk nagyon, mi mindenre kerül még sor;)