Recent Posts

2010. május 13., csütörtök

Croissant


A valódi croissant kétségkívül időigényes projekt. De annyira finom, hogy garantálom, megéri! Főleg, mert a nettó munka nem sok vele, inkább csak folyamatos törődést igényel egy egész napon át. Egy másik változat szerint akár már pénteken hozzáfoghatunk, hogy vasárnap reggel frissen sült croissant illatára ébredhessen a család. Nekem az előbbi volt szimpatikusabb, de amint kipróbálom a másik változatot, beszámolok. Bár a hűtőben töltött idők itt is növelhetők akár egy éjszakára is, úgyhogy el lehet kezdeni a projektet akár 1-2 nappal korábban is.
Az alábbi recept 24 darabra szól. Szerintem nem érdemes felezgetni, mert attól nem lesz gyorsabban kész és remekül fagyasztható még kisütés előtt. És így a következő (pár) alkalommal ripsz-ropsz kész a mennyei reggeli!
A lisztet tálba szitálom, az élesztőt feloldom a vízben ( én francia szárított élesztőt használok, friss esetén a víz felében kell felfuttatni ). A hozzávalókat a hideg vaj kivételével összegyúrom. Kifejezetten kemény, nehezen gyúrható tésztát kell kapni. Ezután folpackkal letakarva 1-1,5 órát szobahőmérsékleten a duplájára kelesztem, aztán átgyúrom és beteszem a hűtőbe. 1-1,5 óra múlva ismét átgyúrom és beteszem folpackba csomagolva a mélyhűtőbe 30 percre. Utána lisztezett deszkán 3-szor olyan hosszú, mint széles téglalappá nyújtom. Ez nem kifejezetten könnyű feladat, de így legalább előre ledolgozhatjuk a pluszban bevitt kalóriákat :) Az alsó kétharmadára egyenletesen rányomkodom a vaj felét. Érdemes a vajat fél órával ezelőtt kivenni a hűtőből, hogy ne olvadjon meg, de azért lehessen vele dolgozni. Ezután a felső részét ráhajtom, tehát a vaj nélküli felét a vajas 1/3-ára, aztán az alsót visszahajtom. Ismét folpackba csomagolom és 30 percre mélyhűtőbe, majd 1 órára hűtőbe teszem. Ekkor ismét kinyújtom és rákenem a vaj másik felét, majd ismét hajtogatom. 30 percre mélyhűtőbe, aztán 1 órára hűtőbe pakolom. Aztán kinyújtom téglalap alakúra, amit a hosszabbik oldalával párhuzamosan félbevágok, aztán kb. 12 cm-es alapú 20 cm magas háromszögekre vágom és a szélesebb részénél kezdve szorosan feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket és még 30 percet pihentetem. Előmelegítem a sütőt 230 fokra. A tojás sárgáját összekeverem az egész tojással és a sóval. Megkenem a croissant-ok tetejét, betolom a sütőbe és visszaveszem 190 fokra. 20 perc alatt aranybarnára sütöm, aztán rácsra teszem hűlni.
Sütés előtt tölthetjük sajttal, sonkával. De üresen egy kis eperdzsemmel is fantasztikus.






Hozzávalók:


12 g friss vagy 7 g szárított élesztő
220 ml 20 fokos víz
500 g rétes liszt

100 g finomliszt
12 g só
75 g porcukor
35 g nagyon puha vaj
15 g zsíros tejpor

325 g hideg vaj


a tetejére:

2 tojás
1 tojás sárgája




0 megjegyzés: