Recent Posts

2010. május 27., csütörtök

Gomolyasajtos cukkinilepény garnélával



Nem vagyok feltétlen híve a "gyorsan finomat" konyhaművészetnek, de van amikor még nekem sincs kedvem órákig főzőcskézni. Horvátországban ettünk olyan tojáslepényt, amibe cukkinit reszeltek és határozottan fel tudta dobni. Már akkor elhatároztam, hogy mihelyst húst rántok a maradék tojásból sütött lepényekbe én is reszelek. De ahogy ez lenni szokott vagy cukkini nem volt épp otthon, vagy rántott hús :) Szombaton viszont feltankoltam garnélával és hogy valamitől jól is lakjunk ezt a köretet álmodtam hozzá. 
A cukkinit nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem, sóztam és félretettem egy szűrőben. 
Összekevertem a tojásokat, a liszttel és a tejszínnel. Hozzáadtam a kinyomkodott cukkinit, borsoztam, majd olajozott, forró serpenyőbe simítottam a harmadát kb. fél cm vastagságban. Mindkét felét megsütöttem, aztán deszkára borítottam és felcsíkoztam. Mikor mindhárom lepényt felszeletelem egy hőálló tálban a meleg sütőbe toltam míg elkészültem a mártással és a rákokkal.
Megpucoltam a garnélákat. A tejszínbe dobtam az apró kockákra vágott gomolyát, fűszereztem és összeforraltam. Hozzákevertem a tejfölt, az összevágott aszalt paradicsomot és pár perc múlva a petrezselymet. Közben sóztam, borsoztam a rákokat és kevés olívaolajon mindkét oldalukat pirosra sütöttem, miközben vékony szeletekre vágott fokhagymát szórtam hozzá.
A lepénycsíkokat a tányér közepére halmoztam, rákanalaztam a gomolyás mártásból és a tetejére ültettem a garnélákat. 




Hozzávalók:

 
3 kisebb cukkini
4 tojás
50 ml tejszín
liszt ( annyi, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk )

300 ml tejszín
200 ml tejföl
200 g gomolyasajt
őrölt szerecsendió
só, bors
10 db olajban eltett aszalt paradicsom
1 csokor petrezselyem

300 g garnéla
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

só, bors 


2 megjegyzés:

Morzsa írta...

Hmmmm, guszta. Pont azon gondolkodtam (mert én viszont a gyors ebédek hívője vagyok), hogy miért nem eszem soha omlettet ebédre...
Tejszín nélkül vajon csak egy sima rántotta lesz? Vajon mivel tudom pótolni? Kis tej vagy zsírszegényebb főzőtejszín?

Caviar et Lentille írta...

A tej is tökéletes hozzá, nálam épp nem volt otthon, ezért használtam tejszínt. Maga lepény egyébként leginkább arra hasonlít, amit panírozás után a maradék tojásból, lisztből szokás sütni.