Recent Posts

2010. május 3., hétfő

Kéksajtos csokoládé szuflé


Ismét fúziós konyha. Bármelyik helyszínelős sorozatban bele lehet már futni olyan érdekességbe, hogy végül a gyilkost a tetthelyen lévő fa és egy a cipőtalpára tapadt falevél DNS-ének az egyezőségével kapnak el. Bevallom nekem még ez is felfoghatatlan. És akkor megtudom Segal Viktor séf úrtól, hogy már az ételek DNS-ét is vizsgálják, hogy ez alapján többek közt meg lehessen mondani azt, hogy mi passzol mihez! Így derült ki, hogy a csokoládé és a kék sajt DNS-e nagyon hasonló. Nos, azt nem tudom, hogy ennek ténylegesen mennyi köze van hozzá, de tény, hogy egyszerűen fantasztikus ez a desszert! Aki úgy gondolja, hogy a család gyomra nem veszi be a kéksajt-csokoládé házasságát... nos, az hazudjon! :) Nem kell feltétlen elárulni, hogy mi is az enyhén sós, krémes lágy fehérség a szuflé alján. Így elkerülhető, hogy előítéletek miatt bárki is visszautasítsa a kóstolót. 
 
Gorgonzolából kapható dolce és picante változat. Az utóbbit tovább érlelik, így sokkal erőteljesebb az íze. Ehhez a dolce-t ajánlom, bár kipróbáltam egy francia, lényegesen érettebb kék sajttal és nekem nagyon ízlett azzal is. Tamásom ellenben akkor már inkább sajt nélkül kérte az övét, szóval az már tényleg csak a bátrabbaknak :)
180 fokra bekapcsolom a sütőt. A csokoládét gőz felett megolvasztom, hozzáadom a vajat. Közben a tojást habosra keverem. Hozzáadom a cukrot és tovább verem. Belekeverem a csokis-vajas keveréket és a beleszitálom a lisztet. A szuflé formák aljába teszem a sajtkockákat, rákanalazok a csokoládés masszából és forró sütőben 6-8 perc alatt készre sütöm. Szépen meg fog emelkedni, a közepe pedig lágy marad. Forrón azonnal tálalom. 
Kipróbáltam már előre kikeverve a masszát és a vendégek érkeztéig hűtőben tartva is. Ekkor érdemes elővenni már a sütő bekapcsolása előtt kb. 15-30 perccel és 1-2 perccel meg kell növelni a sütési időt. Kell idő ugyanis a visszadermedt csokoládénak. Így is finom, de azért frissen keverve az igazi és ha jól számoltam az egész mindössze max. fél óra!






Hozzávalók: ( 10 személyre )


5 db tojás
225 g magas kakaótartalmú, de max. 60 %-os csokoládé
80 g cukor
118 g vaj
2 ek liszt
csipet só
személyenként 5 kis kocka gorgonzola

ezek elhagyhatók, vagy akár mehet bele mindből!
2 g kínai ötfűszer
vanília 
csipet fahéj







1 megjegyzés:

Emese írta...

Teljesen felcsigázott az édes és a sós párosítása. Remek ízkombináció lehet. Biztosan kipróbálom, hiszen én a sós sült csirkét is ribizlilekvárral eszem, és a fagyimra is mindig jár itthon a csokiöntet és szóratnak a tetejére a tört sós mogyoró. Nyam-nyam! :-)