Recent Posts

2010. május 25., kedd

Ricottatorta



A ricotta az egyetlen olyan dolog, aminek az elkészítése nálunk már Tamásom feladata. Az első sikerén felbuzdulva boldogan fog neki bármikor. Ehhez a süteményhez eredetileg citronát ( cukrozott citromhéj ) dukál, de mivel itt az eperszezon, ezért csökkentettem a mennyiségét és  frissen készült eperöntetet kanalaztunk mellé. Egyszerűen fantasztikus!


A töltelékkel érdemes kezdeni. A ricottát összetöröm, hozzákeverem a cukrot, a tojásokat, a tojássárgákat, a mézet, a fahéjat, a citronátot és a bort. Ezután beteszem a hűtőbe, míg elkészítem a tésztát.
A vajat gyorsan összekeverem a porcukorral, aztán fehéredésig keverem a tojással és végül beleszitálom a lisztet és gyors mozdulatokkal összegyúrom. A legjobb erre a késes robotgép. Egy kb. 25 cm-es szögletes formát kivajazok, lisztezek és kibélelem a tésztával, a tetejére alufóliát teszek és arra nehezéknek sárgaborsót, aztán 5 percre 170 fokra előmelegített sütőbe tolom. Nekem kisebb lehetett a formám, ezért a kimaradt tésztát kis tortagyűrűbe tettem és ezek a kis tortácskák lettek a fotómodellek :) Közben felverem a tojásfehérjéket a cukorral és a harmadát hozzákeverem a ricottához, a maradékot pedig óvatosan beleforgatom. Leveszem a nehezéket és az alufóliát és ráöntöm a krémet. Visszaveszem a sütő hőmérsékletét 150 fokra és 15-20 perc alatt aranyszínűre sütöm. Porcukorral megszórva tálalom.  

Hozzávalók :

350 g omlós tészta 
  • 112,5 vaj
  • 75 g porcukor
  • 1 tojás
  • 225 g finomliszt
350 g ricotta
2 egész tojás
2 tojás sárgája
60 g méz
3 g fahéj
20 g marsala bor vagy tokaji aszú
35 g cukor
250 g citronát


2 tojás fehérje
15 g cukor






0 megjegyzés: