Recent Posts

2010. május 11., kedd

Spárgaleves medvehagymás sajtos batyuval

Az ötletet Charlie Trotter-től vettem, de pár ponton módosítottam a receptjén. A spárga adott volt, de mivel már legalább két bejegyzés született az elmúlt időben medvehagyma nélkül, így azt is muszáj volt belecsempésznem :) A kecskesajtot pedig Tamásom kedvéért
lecseréltem gomolyasajtra. Egy alkalommal ugyanis hazaállítottam egy lejárat közeli kecske camembert-tel és azóta prüszköl, ha meghallja a kecske és sajt szót egyazon mondatban :) 
A megtisztított spárgát blansíroztam, vagyis lobogó, sós vízbe dobtam 6 percre, aztán pedig gyorsan jeges vízbe szedtem, hogy ne főjön tovább. Egy edényben olíva és vaj keverékére rádobom a csúcsaitól megfosztott spárgát és a zúzott fokhagymát. 1-2 perc elteltével felöntöm az alaplé és a blansírlé keverékével. Ez utóbbiból csak óvatosan, hisz sós!
Tekerek rá egy kevés borsot, aztán botmixerrel pépessé keverem, majd szűrőn átpasszírozom. 
A batyukhoz vajon, lassú tűzön üvegesre párolom a julienne-re vágott hagymát, aztán nagyobb lángon karamellizálom. A réteslapból 3 lapot fektetek egymásra és közben mindet megkenem olvasztott vajjal. 10-szer 13 cm-es téglalapokká vagdosom és mindegyik közepére teszek egy kis halom sült hagymát, egy összetépkedett medvehagymát és egy darab sajtot, aztán a két szélét behajtom, majd a másik két oldalát is behajtom, úgy hogy egy négyzetet kapjak. Sütőpapírra teszem a hajtással lefelé és megkenem a tetejét is olvasztott vajjal. Minimum 30 percre beteszem a hűtőbe, aztán 220 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütöm. Tálaláskor két batyut teszek a tányérba, mellérendezem a félretett spárgacsúcsokat és rámerem a forró levest.


Hozzávalók:
500 g zöld spárga
2 gerezd fokhagyma
500 ml alaplé
1 nagyobb vöröshagyma
6 medvehagyma levél
150 g gomolyasajt
3 réteslap 
vaj
olíva
bors
 



0 megjegyzés: