Recent Posts

2010. május 5., szerda

Spárgás fettuccini



A tavasz sok szempontból a kedvenc évszakom. Az egyik fő azonban, hogy hétről hétre újabb, friss alapanyagokat találhatok a piacokon. Végre már nem Dél-Amerikából importált zöldségeket vásárolhatok, hanem megvehetem az itthon termettet is, olcsóbban.
A spárga kedvelők véleménye megoszlik. Ki a zöld, ki a fehér mellett teszi le a voksát. És persze sokan vannak olyanok, mint én, akiknek mindegy, csak friss és ne konzerv legyen.
Most épp egy nagy csokor zöld spárga kéredzkedett haza velem. Mivel nagyon zsengék voltak, ezért csak levágtam a végeikből egy kicsit és a leszedegettem az erősebb pikkelyeket róla, aztán folyóvíz alatt alaposan megmostam. Lobogó, sós vízbe dobtam 6 percre, aztán gyorsan jeges vízbe szedtem. Mikor kihűlt papírtörlőn megszárogattam. Közben az ismét felforró vízbe kifőztem a tésztát (jó minőségű, tojás nélküli olasz tésztát).
Egy nagy serpenyőben olíva olajat hevítek és egészen apróra vágott fokhagymát dobok bele, aztán gyorsan félre is húzom, nehogy színt kapjon. Beleteszem a mascarponét és pár kanállal a spárga-tészta főzővizéből. Visszateszem a tűzre és simára kevergetem. Borsozom, de sót nem teszek bele, hisz elég sós a víztől. Hozzáadom a leszűrt tésztát és alaposan összekeverem, hogy mindenhol érje a mascarponés szósz. Ha szükséges még adok hozzá a vízből egy pár kanállal. Beledobálom a spárgákat, rátépkedem a sonkaszeleteket és megszórom jócskán frissen reszelt parmezánnal. 


Hozzávalók: 

500 g fettuccini vagy tagliatelle
500 g spárga
250 g mascarpone
100 g prosutto vagy feketeerdei sonka
4-5 gerezd fokhagyma
olíva olaj
frissen őrölt bors
parmezán
 



1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sietek ,hátha marad ebből a finomságból én