Recent Posts

2010. június 11., péntek

Cékla sorbet



Gyerekkoromban Anyukámmal néha elmentünk a Grand Hotel szálló salátabárjába egy Waldorf salátára. Hazafelé még elnyaltunk egy fagyit és meg is volt a tökéletes anya-lány program :) Kísérletező voltam már akkor is, így mikor megláttam a sóskafagyit egyértelmű volt, hogy megkóstolom. Mivel a sóskaszószt is hidegen szeretem, így ez a desszert sem okozott csalódást. 
Hasonló meggondolásból választottam a legutóbb a Vári cukrászda céklafagylaltját. No meg persze a gyönyörű színe miatt! És azóta alig vártam, hogy némiképp melegedjen az idő és megpróbálkozhassak vele. A hirtelen beköszöntött hőség idejére jobbat aligha ajánlhatnék! 
A céklát alufóliába csomagolva sütőben megsütöttem. Aztán botmixerrel teljesen simára turmixoltam és egy egyszerű citrom sorbet-et alapba kevertem. 
A cukrokból és a vízből szirupot készítek és belekeverem a citromok kifacsart levét. A citromok mennyisége függ a mérettől és természetesen attól is, hogy ki mennyire szereti a savanyút. Én nagyon, így sokat tettem bele, de érdemes kóstolgatni. Úgy vettem észre, hogy jéghidegen savanykásabbnak tűnik, mint fagyasztás előtt. Ha citrom sorbet készülne,akkor belereszelném az egyik héját is, de most ezt a lépést kihagyom. A citromos szirupot hagyom kihűlni majd, hozzákeverem botmixerrel a céklapüréhez és legalább 6 órára hűtőbe teszem mielőtt a fagylaltgépbe tölteném.
Csodálatos színű, pikáns hűsítő, de azért nagyon is érezhető rajta a cékla "földes" íze.  


Hozzávalók:

1 cékla
2-3 citrom
200 g cukor
50 g aranyszirup ( Ázsia Bt. )
600 ml víz
 


0 megjegyzés: