Recent Posts

2010. június 15., kedd

Gyömbéres, mézes oldalas


Segal Viktor séf úr a vietnámi fúzió jegyében álmodta meg ezt az ételt, ami bár nem igényel sok alapanyagot, mégis igazi ízorgia! A recept eredetijét Csillagánizsban csirkéből készítettük el, de csupán a rendelkezésünkre álló idő rövidsége miatt. Az én fantáziámat mindenesetre az oldalas jobban beindította főleg, hogy alkalmazhattam a számomra oly kedves "slow cooking" technikát.  
Aki viszont gyorsan szeretné megízlelni az vágjon kettőbe egy közepes csirkemellet, sózza, borsozza és kevés olívaolajon süsse meg mindkét oldalát forró serpenyőben, aztán fektesse serpenyőbe, sütőpapírra pihenni míg elkészíti a mártást. 
Ha valaki, hozzám hasonlóan mégis a oldalas verzió mellett dönt, akkor igyekezzen húsos, de ugyanakkor kövér oldalast beszerezni. Ezt előző nap feldaraboltam úgy, hogy 2 csont jusson egy darabba, aztán szójaszószból, reszelt gyömbérből, mézből és reszelt fokhagymából pácot készítettem, amiben másnapig a hűtőben csücsültek a húsok.
Másnap egy tepsibe szedtem őket és 90 fokos sütőbe toltam kb. 6-7 órára illetve míg el nem érti a 65 fokos maghőt. Ekkor megkenem még egyszer a mártással és 10 percre a grill alá tolom. A hús így omlósan puha lett. Mindeközben bőven van időm elkészíteni a köretet és a mártást.
A mártáshoz én a páclé kétharmadát sűrítettem be vízbe feloldott keményítővel és belevágtam egy kimagozott, friss chili paprikát. Így kellemesen csípős lett, de persze ez már ízlés kérdése. 
A köret eredetileg zöld papaya saláta volt, ami valószínűleg elegendő is lett volna ( főként az oldalas mellé ), de én mégis lecseréltem újkrumplira, amit sütőzacskóban ropogóra sütöttem. És nekünk nagyon is passzolt hozzá egy kis fokhagymával bolondított friss uborka, sóval és fehérborecettel meglocsolva.  



Hozzávalók:

1500 g oldalas
8 ek méz
4 gerezd fokhagyma
6 cm gyömbér
150 ml világos (light) szójaszósz
kukoricakeményítő
chili

 




0 megjegyzés: