Recent Posts

2010. június 21., hétfő

Levendula és áfonyás levendula fagylalt


Nem szeretem a levendulát. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy akkor meg minek ez a fagyi?! Nos, azért mert évek óta mozgatja a fantáziám és idén történt egy csomó minden, ami végül az elkészítéséhez vezetett. Először Kata barátnőm ajánlott egy filmet: Egyszerűen bonyolult. Igaz egy egyszer nézhető, könnyed kis vígjátéknak bizonyult, de a főhősnő levendula fagylaltot készített és így megtudhattam egy kis plusz infót barátnőmről. Nevezetesen, hogy Ő bizony rajong a levenduláért és szívesen megkóstolná a belőle készült fagyit is! 
Hétvégén Anyukámmal Csákvárra indultunk, hogy megkóstoljuk az év fagylaltját a "házias vidámságot" a Csuta cukrászdában. A fagyijuk fantasztikus, a süteményeik gyönyörűek. Útközben pedig levendulát véltem felfedezni a mezők szélén. Szomorúan konstatáltam, hogy tévedtem. Anyu viszont másnap az ajtóm elé varázsolt egy nagy csokorral a kertjéből és még megfejelte egy szív alakú koszorúval is, aminek az ötletét Emese interiőr design blogjáról vette. 
Így hát végül lett friss és garantáltan vegyszermentes levendulám és akadt végre vállalkozó a kész mű elfogyasztására.
Egy egyszerű angolkrémet készítettem, de először a tejet és tejszínt felmelegítettem 80 fokig a levendulával, a vanília rúd kikapart belsejével és a vanília rúddal. Aztán félrehúztam, pár perc után leszűrtem, majd visszatettem melegedni. Közben a tojássárgákat habosra kevertem a cukrokkal, a sóval, aztán folyamatos keverés mellett hozzáöntöttem az aromatizált tejet. Végül az egészet visszaöntöm a lábosba és lassú tűzön, folyamatosan keverve főzöm, míg el nem éri a 82 fokot. Ezután azonnal jeges vízbe állítom a lábost, beleszórok még 2 kiskanál virágot, folpackot teszek közvetlen a krém tetejére ( teljesen rá kell simuljon, így nem bőrösödik és nem csapódik vissza a vízgőz ) és mikor kihűlt hűtőbe teszem minimum 12 órára. Aztán fagylalt gépben a szokásos módon készítem el. 
Két részre osztva fagyasztottam le, az egyik felébe belekevertem egy csésze áfonyát.
Ezúton jelentem annak akit érint, hogy kéretik sietni érte, mert megkóstoltuk és úgy tűnik mégis csak szeretjük a levendulát! :)


Hozzávalók:

250 ml teljes tej (3,6%)
250 ml tejszín
6 tojás sárgája
1 rúd vanília
50 g cukor
50 g aranyszirup ( invert cukor helyett, Ázsia Bt. )
1 ek levendula virág
2 tk levendulavirág
1 kis csésze áfonya
 


2 megjegyzés:

Emese írta...

El sem tudom képzelni milyen lehet a levendula íz. Az illata erősen érződik a fagyin? Lehet, hogy belevágok, mert érdekesen hangzik, van alapanyag, és nem utolsósorban jól csúszik a fagyi a családnak.
Nagyon hangulatos a koszorú is a fagyi mellett, én is fonok majd egy ilyen illatos kopogtatót, kedvet kaptam hozzá. Úgy látom egy inspirációs kör indult.:-)

Caviar et Lentille írta...

Nagyon úgy látszik :)
A levendula íze/illata attól függően érződik a fagylalton, hogy mennyi ideig és mekkora mennyiségben használod. Én kb. 10 perc után szűrtem le és a még meleg krémben elég intenzívnek éreztük az ízt, de aztán ez a hűtés során "lágyult".
Ha szereted a levendulát, akkor mindenképp próbáld ki, mert tényleg nagyon különleges. Az áfonyás változat pedig talán még meggyőzőbb!
Nemsokára jön egy sütemény recept, amihez kifejezetten ezt a fagyit ajánlják kísérőnek! :)