Recent Posts

2010. július 11., vasárnap

Hamburger


Nem szeretnék sem álszentnek, sem sznobnak tűnni, hisz aki ismer pontosan tudja, hogy néha igenis ellenállhatatlan vágyat érzek egy "mekis" sajtburger vagy egy kis "börgeres" hagymakarika után. Bár közben folyamatosan azon gondolkodom, hogy vajon mit is tehettek bele, amitől annyira finomnak érzem, hogy újra és újra el tud csábítani? 
Arra már régen rájöttem, hogy az ételek vagy intenzíven sósak vagy émelyítően édesek, így egy big machez nagyon is tud passzolni a csokis shake :) 
Vallom, hogy az vagy amit megeszel és ezért tudatosan figyelek is erre. Persze azért amint az az előbbi vallomásomból is kiderül, néha engedek a csábításnak.
A foci vb idejére viszont, hogy ne chip-szel tömjük magunkat, mégis legyen valami a jéghideg fröccs vagy sör mellé gondoltam mennyei lenne egy valódi hamburger. Természetesen sok csalamádéval, hagymával, mustárral, ketchuppal, paradicsommal!
A Fiúk a Nagycsarnokban csodálatos marhahúsokat daráltak le nekem, kifejezetten hamburgerhez. Így került bele faggyúsabb rész is. Hozzákevertem a tojásokat, a sót, a borsot és aprított zöldfűszereket, belereszeltem a hagymákat aztán lefedve hűtőbe tettem másnapig.
A bucikhoz az élesztőt felfuttattam a langyos, cukros tejben. A liszteket egy tálba szitáltam, a közepébe mélyedés csináltam és oda került a többi hozzávaló. Gyorsan összegyúrtam. Egy ruganyos, de nem túl lágy tésztát kaptam. Folpackkal lefedve nagyjából 2 óra alatt a kétszeresére kelesztettem. Ezután 8 db kb. 130 g-os darabra vágom és formázom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és letakarva duplájára kelesztem. Ilyen melegben ez alig egy óra. Nem jó, ha tovább kel, mert elveszíti a szép sima formáját és meg is repedezhet. 
Ezután lekenem a tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőbe tolom 18 percre.
A húsból gombócokat formázok, majd ellapogatom és nagyon forró grillserpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt készre sütöm.
Az ízesítést már mindenkinek a saját ízlésére bízom! Én a csalamádét és a hagymát nem hagynám ki! :) 


Hozzávalók 8 db-hoz:



500 g marhahús darálva 
3-4 salotta hagyma (vagy sonkahagyma)
só, frissen őrölt bors
5-6 ág friss kakukkfű
2 ek apróra vágott petrezselyem
1 tojás


300 g finom liszt
300 g BL 80 liszt
30 g élesztő
200 ml tej
50 g cukor
100 g joghurt vagy kefír
1 tojás
40 g olaj
20 g só



 

0 megjegyzés: