Recent Posts

2010. szeptember 22., szerda

Paella csirkével és garnélával


Gondolom nem okozok senkinek sem meglepetést, ha elmesélem, hogy bizonyos konyhafelszerelés üzletek számomra illetve inkább a pénztárcám számára életveszélyesnek bizonyulnak. Az egyetlen megoldás, ha nem megyek be, ha nem nézem meg a honlapjukat. De mivel rám is igaz a mondás, hogy mindennek ellen tudok állni, kivéve a kísértésnek, így csak a konyhám befogadó képessége és a bankszámlám szab határt vágyaimnak. 
Tamásom persze türelemmel és beletörődéssel szemléli gyűjtögető életmódom. Na, azért a Lacortól beszerzett paella sütő már nála is kiverte a biztosítékot. Mivel róla mintázták a nyugalom szobrát, így nála ez csupán egy kérdést eredményezett: " Tényleg nem élhetük paella sütő nélkül?" 
Aztán persze az első falat után áhítattal közölte, hogy megérte... :)
A paellához, akárcsak a rizottóhoz, nagyon fontos, hogy jó minőségű, kerek szemű, sok nedvességet felvenni képes rizsfajtát használjunk.  Én calaspara fajtát használok, ez egy eredetvédett spanyol rizs, Murica környékéről, de bármelyik rizottó rizs vagy japán kerek szemű rizs tökéletes hozzá.
Fontos a jó alaplé, ami lehet csirke, zöldség vagy halalaplé. Elengedhetetlen a sofrito, ami tulajdonképp a paella és még sok katalán étel alapja. Olívaolaj, hagyma és paradicsom összesütve. Természetesen tehetünk még bele paprikát, fokhagymát, zöldfűszereket, de akár húsokat is. 
Még egy dologra van szükség az igazán jó paella elkészítéséhez, egy paella serpenyőre. 
Az enyém zománcozott acél, 40 centi átmérőjű, kb. 5 cm magas.. Ebben tud kialakulni az alján egy vékony, karamellizálódott réteg, ami szerintem a legjobb része ennek az ételnek.
A garnélát megpucolom és a páncélját csirkealaplével felöntve nagy lángon 15 percig forralom, aztán leszűröm és belekeverem a sáfrányt. A serpenyőt a legnagyobb lángra téve olajat hevítek, majd beleszórom a csirkehús darabokat, megpirítom aztán kiszedem egy tálba. Az edénybe öntök 4 ek olívaolajat, beleszórom a hagymát, a paprikát, a paradicsomot és addig sütöm míg a paradicsomnak el nem fő a leve. Ekkor hozzáadom a rizst és 1 percig kevergetem, majd megszórom apróra vágott fokhagymával és egy kiskanál füstölt pirospaprikával. Hozzáöntöm a bort és 1 perc elteltével a forró alaplevet is. Sózom, borsozom.  Ezután már nem keverem csak rázogatom az edény füleinél fogva. Kb. 10 perc elteltével hozzáadom a csirkehúst, a haldarabokat, a garnélát, az előfőzött zöldborsót és újabb 10 percig sütöm, de már kisebb lángon. 5 percet pihentetem, aztán megszórom friss petrezselyemmel és citrom cikkekkel. Ha ketten esszük, akkor nem szoktunk tányérral bajlódni, egyszerűen középre tesszük a tálat és vígan falatozunk :)

Hozzávalók 4 személyre:

300 g csirkehús
200 g garnéla
200 g nyelvhal, tintahal
1000 ml csirkealaplé
75 ml száraz fehérbor
300 g rizs (Calasparra, Arborio, Carnaroli, Vialone nano, nishiki ) 
100 g zöldborsó
2 fej vöröshagyma (apróra vágva)
4 gerezd fokhagyma 
2 piros húsú paprika 
1 nagy, húsos paradicsom 
füstölt pirospaprika ( elhagyható) 
1 csokor petrezselyem
1 citrom
olívaolaj
1 nagyobb csipet sáfrány 
só, bors







0 megjegyzés: