Recent Posts

2010. október 27., szerda

Sütőtökös püspökkenyér


Igen, nem elírás! Úgy látszik minden évszaknak van olyan terménye, amitől elborul az agyam. Mostanra odáig fajult a sütőtök őrületem, hogy a tavalyi leves, vagy a szimpla sült változat már nem volt elég. Ki kellett próbálnom a desszert változatát is. Annak aki szereti a sütőtök ízét szerintem telitalálat lesz.
Bár Anyukám erre azonnal rácáfolt. Idézem - "amik benne vannak nagyon finomak, viszont kiérezni a sütőtök ízét és az nekem nem finom!:) ez nyers volt?szerintem nem a vaj, hanem a tök sok benne, akár ki is maradhatna!" 
Én azért kitartok amellett, hogy finom :)
Nem akartam bonyolítani túl sok ízzel, így pisztácia került bele a színe miatt, mazsola az ősz miatt és belga csokipasztilla csakmertazért! :)
A tojásokat habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam az olvasztott vajat és a reszelt sütőtököt. Végül hozzászitáltam a sütőporral elkevert lisztet. Beleszórtam a pisztáciát, a mazsolát és a csokit. Tamásom legnagyobb megrökönyödésére ez utóbbiakat mérés nélkül, csak úgy szemre. Nagyjából 1-2 marék került bele mindenből.
Kivajazott, lisztezett őzgerinc formába öntöttem. 
220 fokra előmelegített sütőbe tettem és rögtön vissza is vettem 200 fokra, majd 15 perc elteltével 175 fokra. Összesen 50 percet sütöttem.  

Hozzávalók:

250 g nyers, reszelt sütőtök
5 egész tojás
150 g vaj
250 finomliszt
120 g cukor
vaníliarúd 
1 tk sütőpor



pisztácia
53,5%-os csokoládé  (Callebaut), természetesen bármilyen jó minőségű megfelel
mazsola, ebből is érdemes a minőséget keresni!




0 megjegyzés: