Recent Posts

2010. november 10., szerda

Guacamole


Azt hiszem valamikor 8 éve készítettem először. Azért is maradt meg bennem ennyire, mert akkoriban még komoly nehézségekbe ütköztem, mikor koriandert, avokádót, chilit és limeot próbáltam beszerezni - egyszerre. Volt, hogy sikerült szert tennem egy cserép korianderre, de képtelen voltam életben tartani, míg a totál éretlen avokádóim egy papírzacskóban félpuha állapotba kerültek. Azóta többször is készítettem, egészen addig, míg egyszer bele nem szaladtam egy félérett avokádóba, amitől az egész guacamole keserű lett, mint az epe.
A napokban Kata barátnőm írt, hogy Ő bizony eddig várta, hogy végre meglepjem egy kis guacamoléval, de most már megelégelte és kéri a receptet. És hát ki merne ellentmondani egy kismamának? :) Így elküldtem a receptet, majd elmentem beszerezni a hozzávalókat, mert én is kedvet kaptam hozzá.
Soha ilyen jó avokádót nem sikerült még vennem. Tökéletesen érett volt. Kaptam lime-ot, koriandert és kísérletképp habanero paprikát választottam hozzá. Szeretem ezt a fajtát, mert valahogy másképp csíp és fantasztikus aromája van.
Érdemes előkészülni mindennel, hogy gyorsan tudjunk dolgozni és ne legyen ideje megbarnulni az avokádónak.
Először a paradicsomok héjára éles késsel x-et rajzolok, majd egy kis tálba téve nyakon öntöm őket forró vízzel. Kb. fél perc elteltével leöntöm róla vizet és jeges vízbe dobom. Ezután könnyedén lehúzom a héját, cikkekre vágom, kiszedem a magos részét és apró kockákra vágom. 
A hagymát megpucolom és apróra vágom. Felaprítom a koriander leveleket. A paprikából vékony csíkokat vágok, aztán egészen apró kockákra szelem.
Az avokádóból, most ezt a lilás fajtát választottam. Félbevágom és mivel puha, így erőlködés nélkül kiszedem a magját, aztán villával összetöröm. Sózom, meglocsolom a lime levével és hozzákeverem a többi hozzávalót is. 
Aki nem szereti a koriandert, mint például Tamásom, azoknak anélkül is lehet készíteni.
Az első guacamolémat botmixerrel teljesen simára kevertem és tettem bele egy egész pici tejszínt is. 
Mostanra ezt a rusztikusabb, darabos és tejszín nélküli változatot preferálom. Egy kis tortilla chips és kész is rágcsálnivaló a hűvös őszi estékre!   
 
Hozzávalók: 

2 érett avokádó
1/2 lime leve
2 kemény, érett paradicsom
1 habanero paprika, vagy chil
1 fehér hagyma vagy salotta, mogyoróhagyma vagy esetleg lila
koriander
 





6 megjegyzés:

duende írta...

Hogy én hogy imádom a quacamole-t! :) Múltkor azért nem vettem avocadot, mert nem volt hozzá lime. Mert tényleg azzal az igazi...

Caviar et Lentille írta...

Én is imádom! Ezzel a habanero paprikával meg ha lehet, még finomabb:)

Alexandra írta...

Ha az avokádó mellé egy citromot teszel, attól is gyorsabban fog puhulni, nem kell a papírzacskóval szenvedni. Általában 3-4 nap kell ahhoz, hogy a kemény avokádó megpuhuljon.
Vásárláskor azt kell nézni, hogy minél sötétebb legyen a héja - kivéve annál a speciális fajtánál, ami puhán is teljesen zöld, ott értelemszerűen csak a tapintás segít.

Caviar et Lentille írta...

Köszönöm szépen, ki fogom próbálni. Én papírzacskóval és almával ismertem ezt a trükköt, de igazán nem vált be.

Unknown írta...

Szia Drága Caviar! Megcsináltam az általad leírtak szerint és én is a rusztikusabb,tejszín nélküli variációt választottam! Nagyon,nagyon ízlett és még egy adagot készítettem már az első óta.
Itt jegyzem meg, hogy sikerült beszerezni koriandert de Peti javaslatára a Markó utca sarkán lévő Culinaris-ban!Nagyon élvezetes volt a guacamole és az üzlet is!Csókol:macicsalád

Caviar et Lentille írta...

Nagyon örülök! Én is ott tettem szert a hozzávalókra :)