Recent Posts

2010. november 4., csütörtök

Tökmagos kenyérkék

Általában 2 hetente hétvégén szoktam péknét játszani. Ilyenkor minden tiszta liszt és minden nagyobb méretű tálamban kenyértészták pihennek. Aztán estefelé nekiállok formázni, sütni, majd természetesen azonnal minőségi ellenőrzésnek vetjük alá Tamásommal. Abban mindketten egyetértünk, hogy ilyenkor a legfinomabb egy kis vajjal, sóval. És akkor sincs gond még egy kis sajt és egy üveg bor is társul a tesztelési folyamathoz :)
Ha kihűltek zacskóba kerülnek és irány a fagyasztó, hogy aztán 2 hétig ne legyen gondunk a pékárura. Készül ilyenkor paprikás, hagymás, burgonyás, rozsos zsemle, baguette, cipó, vagy épp normál fehér kenyér. A legutóbb pedig szépséges tökmagos kenyérkék is születtek. A nagyüzemi kenyérsütésnél nem szoktam bajlódni kovásszal, de azért itt is érvényes, hogy jó kenyérhez bizony idő kell! De szerencsére nem igényel folyamatos törődést, így belefér a hétvégi programba.
Mivel kézzel szoktam dagasztani, az a tapasztalatom, hogy egyszerre max. fél kg liszttel lehet igazán jól dolgozni. Ez még pont az a mennyiség, amit egyszerű gyúrni, hajtogatni és nem utolsó sorban, így könnyedén variálhatom az ízesítést és a formákat.
Először az élesztőt szoktam összekeverni a vízzel, ami nálam forrásvíz a már korábban említett okokból. Hozzáadom a cukrot, majd az egészet beleöntöm a tálba szitált liszt közepébe. Dagasztani kezdem, majd adok hozzá sót és olajat is, aztán legalább 10 percig gyúrom. 
Ha burgonyás tésztát szeretnék, akkor adok hozzá 50 g burgonyapelyhet. A paprikásba pirospaprikát, a hagymásba sült hagymát teszek. Ezután legalább 2,5 órát kelesztem. Aztán formázom, majd duplájára kelesztem és végül 240 fokra előmelegített sütőbe tolom, visszaveszem a hőt 200 fokra és 16-18 perc alatt készre sütöm. Ha nem baguettek készülnek - azokat formában sütöm - akkor sütőzacskóban kelesztem őket duplájára és abban is sütöm. A tökmagos kenyér is zacskóban sült. 500 g lisztből 4 db készült, így ezeket 18-20 percig sütöttem. Nem vágtam be a tetejét, mert szeretem az így kialakuló ropogós repedéseket. Zsemléből pl. 9 nagyjából egyenlő, 100-120g-os, részre szoktam szedni a tésztát ezeknél elég a rövidebb sütési idő is.

Hozzávalók: 

500 g BL80-as liszt
340 g víz
5,5 g szárított élesztő
50 ml olaj
25 g só 
40 g porcukor
1 kk aszkorbinsav


 



7 megjegyzés:

Dekorella írta...

Jól értem, h kisül, kihűl fagyasztás, és utána bármikor sütőbe csak be kell tenni és átsütni? Nem szárad ki? Hány fokon meddig érdemes olvasztgatni?

Caviar et Lentille írta...

Nem kell sütőbe sem tenni. Elég, ha este kiveszed és reggel már lehet is enni. Persze a sütő sem árt neki, szerintem 60 fokon 10 perc alatt átmelegszik. Nem szárad ki, mert a fagyasztáskor elég sok nedvességet zár magába.
És ha nincs mikro fóbiád, akkor zacskóban kb. fél perc alatt kiolvasztható, de határozottan jobb az első két változat. Tamás reggel szokta kivenni és mire beérünk a munkába már tudja enni, ehhez persze kell a BKV "gyorsasága" és a távoli munkahely:)

Ami írta...

Milyen jól néz ki! :)

Caviar et Lentille írta...

Köszönöm szépen, a kenyérkék nevében is :)

Dekorella írta...

Ki fogom akkor próbálni ezt a fagyasztós módszert. Nagyon jól hangzik, köszönöm.

Foodafok írta...

Nagyon guszták! Le a kalappal, a Pékné előtt.

Caviar et Lentille írta...

A Pékné köszöni szépen a dicséretet:)))