Recent Posts

2011. január 13., csütörtök

Nanterre-i briós



A külsején még lehet, hogy dolgozom  picit - de csakis akkor, ha nem megy az íz-állag rovására, mert az valami fantasztikus. Pihe-puha, foszlós. Én pirítva egy kis vajjal szerettem, Tamásom meg csak úgy, mert! Tökéletes reggeli azoknak, akik nem a sós vonalat részesítik előnyben. Bár a libamáj terrine mellé is el tudom képzelni!
Vaníliás sóval készítve még különlegesebb tud lenni.

Hozzávalók:

250 g rétesliszt
3,5 g szárított élesztő
25 g porcukor
4 tojás
2 g só
200 g puha vaj


+ tojás a tetejére


A lisztet alaposan elkeverem el az élesztővel és a cukorral. Hozzáadok 4 tojást és tovább keverem. Majd egyesével hozzákeverem a maradék tojásokat. Mikor már teljesen eldolgoztam a tésztát, beleszórom a sót és kisebb darabokban a vajat. Folpackkal letakarva 2-3 órát kelesztem. Nem kell megijedni a kapott ragacsos masszától!
Ügyesen lisztezett deszkára borítom és minimális lisztet szórva rá átgyúrom. Ezután visszateszem a tálba, ismét letakarom és 1,5 órára a hűtőbe teszem. Ezután ismét átgyúrom a deszkán, majd 4, nagyjából 95 g-os darabot leszedek belőle. Ezekből hengereket formázok, amik olyan hosszúak, mint amilyen széles a formám. Én egy 24 x 8 cm-es, magas szögletes formát használok. Kivajazom és egymás mellé fektetem a 4 hengert. Kétszeresére kelesztem, megkenem a tetejét 1 tojásból, 1 tojássárgájából és kevés cukorból álló keverékkel. Ollóval minden hengert bevágok középen - ettől lesz olyan, mintha középen hosszában végig lenne vágva - majd 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm.
A maradékból kijön még egy, de mivel nekem csak 1 ilyen formám van, ezért kisebb golyókat formálok belőle és kivajazott fém kosárkákban sütöm meg. Így sok kis brióst kapok, ami remekül fagyasztható. 






3 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klasszul néz ki, nagyon foszlós!
Lenne két kérdésem:
-miért kell hűtőbe tenni?
- nem kell hozzá tej?

Caviar et Lentille írta...

:) Tej nem kell bele, a sok tojástól és vajtól, így egy lágy tésztát fogsz kapni.
A hideg lassítja a tészta kelését. Nekem szerintem attól lett csúnya a teteje, hogy először a kis briósokat sütöttem és ez így túlkelt a melegben. De ez csak erős tipp, a tudományos magyarázatot nem tudom.
De hátha valaki megírja :)

Gesztenye receptjei írta...

Köszi szépen, mindenképpen kipróbálom, mert eddig még így nem készítettem kalácsot!:-)