Recent Posts

2011. március 28., hétfő

Karalábéfőzelék medvehagymás húsgombóccal

Először is szeretném megmagyarázni a hosszú hallgatásom okát. Mit megmagyarázni!? Világgá kiabálni végre! :) 
Kis családunk duóból trióvá alakul, ugyanis babát várok! KisPaca a tervek szerint szeptember végén érkezik majd. Mindenkit megnyugtatok, akkor természetesen kap majd rendes nevet is :)
És bár szerencsésen megúsztam a rosszulléteket, leszámítva egy makacs náthát csodásan vagyok, de mégsem főztem az elmúlt pár hónapban semmi extrát. Eleinte még az volt a fő szempont, hogy minél gyorsabban elkészüljön az ebéd, mert szinte állandón tudtam volna aludni. Aztán pedig szembesültem vele, hogy megváltozott az ízlésem. Az eddig kedvelt fűszeres ételeket, a félig átsütött marha steaket felváltotta a sajtos szendvics és a csirke pörkölt. Mostanra viszont egyre gyakrabban érzek késztetést, hogy alkossak valami újat. Visszavonhatatlanul itt a tavasz. A piacon pedig 1-2 hete megjelentek az első csokor medvehagymák, aminek idén sem tudok ellenállni. És bár még nincs itt a karalábé szezon, de én napok óta csak egy könnyű főzelékre tudok gondolni. Hirtelen ötlet volt összeházasítani őket, de csodás párosnak bizonyultak. 
A húst ledarálom, összekeverem a sós vízben főtt rizzsel, sózom, borsozom és belekeverem az apróra vágott medvehagyma leveleket. Golyókat formálok belőle és lobogó vízben 20 percet főzöm. Közben megpucolom a karalábékat és rövid hasábokra vágom. A vaj és olaj keverékén karamellizálom a cukrot, rádobom a karalábét, megsózom majd puhára párolom. A petrezselymet forrásban lévő vízbe teszem fél percre, aztán azonnal jeges vízbe. Így gyönyörű színe marad! A párolt karalábé 1/3 részével és némi lével együtt botmixerrel addig keverem míg szép egységes zöld masszát kapok. Végül a maradék karalábéhoz keverem és pár percig főzöm még. Belekeverem a tejfölt és a lecsepegtetett húsgombócokat. 




Hozzávalók:


500 g pulykahús
80 g rizs
1 nagy csokor medvehagyma
só, bors


10 db karalábé
4 nagy csokor petrezselyem
80 g nádcukor
30 g szőlőmagolaj
30 g vaj


300 ml 20 %-os tejföl







3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csodalatos hir! Gratulalok!!!!!!!! Minden jot .
Ildiko

Caviar et Lentille írta...

Köszönöm szépen! :)

Névtelen írta...

Köszöntöm KisPaca-t , csípem a medvehagymás húsgombócot. /már hiányoz-tatok/