Recent Posts

2011. március 31., csütörtök

Rizottó medvehagymapestóval


Tavaly már készítettem medvehagymás rizottót, de itt még intenzívebb az íz és a szín. És a vitaminok sem főnek ki belőle!
Pesto-t készítettem, amit csak tálaláskor kevertünk a rizottóhoz. A képen még csak félig, de végül érdemes teljesen elkeverni. 
A medvehagymákat késes robotgépben aprítom, hozzáadom a fenyőmagot és parmezán helyett most pecorino-t. Sózom és frissen őrölt borsot szórok rá. Végül meglocsolom olívaolajjal. Mivel rizottóba kerül, ami eleve is tartalmaz épp elég zsiradékot, így nem viszem túlzásba az olajat. 
Egy edényben vajat hevítek, rászórom a rizst és mikor már átforrósodtak a szemek hozzáöntöm a fehérbort. Folyamatosan kevergetem. Mikor az összes bor megitták a rizsszemek elkezdem adagolni hozzá forró alaplevet. Közben folyamatosan kevergetem és mivel nálam teljesen sótlan az alaplé, adok hozzá egy kevés sót. Ezzel óvatosan, mert a pesto is sós - főleg, ha télire eltett változatból készül, mert ott a tartósítás miatt amúgy is több kerül bele. És ha kerül a kész rizottónkba némi frissen reszelt parmezán - és miért is ne kerülne! - akkor az is sósabbá teszi majd. 
Ha elfogyott az összes alaplé és megfelelő a rizottó állaga 1-2 percet pihentetem, majd  belekeverem a jéghideg vajkockákat és a parmezánt. 
 
A maradék pesto a héten valamilyen tésztát fog színesíteni. Mivel sajt is van benne, így hűtőben max. egy hétig használható, terveim szerint idén nagyobb mennyiséget szeretnék ily módon téliesíteni. Akkor kihagyom belőle a sajtot és több olajat és sót használok. De erről még részletesen beszámolok!


Hozzávalók 2 személyre:


30g vaj
200 g Vialone Nano rizs ( vagy bármilyen rizottó rizs )
100 ml száraz fehérbor
1000 ml alaplé
70 g parmezán
+ 40 g hideg, kockákra vágott vaj

pesto

2 csokor medvehagyma
50 g fenyőmag
100 g pecorino
só, bors
olívaolaj






1 megjegyzés:

Foodafok írta...

Vevő vagyok rá! Csodálatos egy előétel ez. Bízony ám!