Recent Posts

2010. április 20., kedd

Medvehagymás rakott kel




Ismét medvehagyma. Tudom, hogy bizonyos emberek szemében lassan már klinikai esetnek számítok, de nem tehetek róla. Függő lettem. Már csak az édességekbe nem teszem bele :) 
Mentségemre szolgál, hogy elkészítettem életem legfantasztikusabb rakott keljét. A medvehagyma fokhagymás íze remekül passzolt a kelkáposztához. A raguhoz kevés olajon megdinszteltem a hagymát. Picit lepirítottam rajta a lapockából darált, szaftos húst. Megszórtam pirospaprikával, hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát,kevés alaplét, fűszereztem és puhára főztem. Közben egy másik edényben hagyományos módon, olajon indítva,  forró alaplével felöntve megfőztem a rizst. Lobogó, sós vízben a sötétebb levelekkel kezdve megfőztem a kelkáposztát. Kivételesen teljesen, mert a sütési időt a medvehagymára való tekintettel lerövidítettem. Egy nagy jénai kivajaztam, megszórtam házi zsemlemorzsával. Először a lecsepegtetett és papírtörlőn kicsit megszárogatott kel leveleket tettem az edény aljába, erre medvehagyma leveleket tettem (nyersen, mert a sütőben úgyis kellőképp megfőnek) erre került egy adag húsos-rizses keverékből. Ezután jött két kel-medvehagyma réteg, ami közé tejfölt tettem. Aztán ezt még kétszer megismételtem. Hideg sütőbe toltam és a 180 fokra való felmelegedés után még 30 percet sütöttem.     



 Hozzávalók :

1 nagyobb vagy 2 közepes kelkáposzta
1 csokor medvehagyma ( kb. 25 levél)
1 nagy vöröshagyma
600 g lapocka
1 csésze rizs (nyers)
4 gerezd fokhagyma
bors
őrölt kömény
fűszerpaprika
500 ml tejföl
olaj
zsemlemorzsa
kb. 500 ml alaplé




0 megjegyzés: