Ismét medvehagyma. Tudom, hogy bizonyos emberek szemében lassan már klinikai esetnek számítok, de nem tehetek róla. Függő lettem. Már csak az édességekbe nem teszem bele :)
Mentségemre szolgál, hogy elkészítettem életem legfantasztikusabb rakott keljét. A medvehagyma fokhagymás íze remekül passzolt a kelkáposztához. A raguhoz kevés olajon megdinszteltem a hagymát. Picit lepirítottam rajta a lapockából darált, szaftos húst. Megszórtam pirospaprikával, hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát,kevés alaplét, fűszereztem és puhára főztem. Közben egy másik edényben hagyományos módon, olajon indítva, forró alaplével felöntve megfőztem a rizst. Lobogó, sós vízben a sötétebb levelekkel kezdve megfőztem a kelkáposztát. Kivételesen teljesen, mert a sütési időt a medvehagymára való tekintettel lerövidítettem. Egy nagy jénai kivajaztam, megszórtam házi zsemlemorzsával. Először a lecsepegtetett és papírtörlőn kicsit megszárogatott kel leveleket tettem az edény aljába, erre medvehagyma leveleket tettem (nyersen, mert a sütőben úgyis kellőképp megfőnek) erre került egy adag húsos-rizses keverékből. Ezután jött két kel-medvehagyma réteg, ami közé tejfölt tettem. Aztán ezt még kétszer megismételtem. Hideg sütőbe toltam és a 180 fokra való felmelegedés után még 30 percet sütöttem.
Hozzávalók :
1 nagyobb vagy 2 közepes kelkáposzta
1 csokor medvehagyma ( kb. 25 levél)
1 nagy vöröshagyma
600 g lapocka
1 csésze rizs (nyers)
4 gerezd fokhagyma
só
bors
őrölt kömény
fűszerpaprika
500 ml tejföl
olaj
zsemlemorzsa
kb. 500 ml alaplé
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése