Szabó T. Anna: Fénykör Szép asztalkánk, terülj-terülj, gyertya, te
középre kerülj, lobogj vonj be fénykörödbe, hadd legyünk itt mindörökre.
Fény kör az...
Recent Posts
2010. április 17., szombat
Szezámos csirkefalatok pirított tésztával
Bejegyezte:
Caviar et Lentille
Ha kínai, akkor Tamásomnál elsőre egyértelműen szezámos csirke. Én viszont nem eszem "kínait". Nem sznobizmus,egyszerűen csak a nálunk fellelhető kínai büfékben kapható mindenfélétől megfájdul a fejem és a gyomrom. Ez alól eddig egyedül Wang Mester ételei voltak kivételek, de ez így mégis csak egyszerűbb :)
A csirkemelleket csíkokra vagy kockákra vágom. Nem érdemes nagy elaprózni, mert megőrül az ember mire kisütögeti a picike falatokat, de azért érdemes azt is számításba venni, hogy a bundájával együtt kb. kétszeresére nő.
Felverem a tojást és a fehérjét, hozzákeverem a többi hozzávalót és a kapott palacsinta tésztaszerű masszába beleteszem a csirkemell darabokat. Lefedve félreteszem míg elkészítem a mázat. Wokba öntöm az olajat, belereszelem a fokhagymát, sózom, hozzáadom a cukrot, a mézet, az ecetet, a vizet és a reszelt, friss gyömbért. Kevés vízben feloldom a keményítőt és azt is hozzákeverem. Pár perc alatt összeforralom. Mivel mi szeretjük a csípőset ezért a végén apróra vágott, kimagozott chilit adok hozzá. Lehet variálni még egy kevés paradicsompürével, vagy készen kapható kínai szószokkal.(Ezekből nagy a választék az Nagycsarnokbeli Ázsia boltban vagy a Kertész utcai Thai boltban)
Mogyoróolajat forrósítok és csipesz segítségével beleügyeskedem a húsok egy részét. 2 percig sütöm, aztán papírtörlőre szedem és a sütőben melegen tartom. És így tovább, míg el nem fogy az összes. Ekkor visszadobom a forró olajba őket még 1 percre, majd ismét papírtörlőn itatom le róluk a felesleges olajat. A mázat felforrósítom,alaposan átforgatom benne a bundázott húsokat, megöntözöm sötét szójaszósszal és megszórom szezámmaggal.
Egyszerű pirított tésztával tálalom, ami annyiba különbözik a zöldséges, sült tésztától, hogy ebbe nem kerül hús és csak 1-2 féle zöldséget, pl. káposztát, pórét teszek bele. A szójaszósz mennyisége pedig már csak ízlés dolga.
Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell
bundához
4 ek keményítő
1/4 csésze liszt
1 tk sütőpor
1/2 csésze víz
1/2 tk só
1 egész tojás
1 tojás fehérje
sütéshez
2 csésze mogyoróolaj
mázhoz
2 ek mogyoróolaj
2 tk reszelt gyömbér
3 tk reszelt fokhagyma
1 tk só
2 tk cukor
2 ek méz
1 tk (rizs)borecet
1/2 csésze víz
1 tk keményítő
chili
paradicsom püré
édes-csípős chili szósz vagy mangószósz vagy fokhagymás chiliszósz
szezámmag
sötét szójaszósz
1 megjegyzés:
nekem is tetszik az új sorozat ötlete. kíváncsi vagyk nagyon, mi mindenre kerül még sor;)
Megjegyzés küldése