Recent Posts

2010. július 19., hétfő

Vanília fagylalt


Végre jött egy kis lehűlés, így mindjárt nagyobb kedvvel ültem gép elé. Persze ez a ború meg a fotózásomnak nem kedvez, de hát ne legyünk telhetetlenek. Az elmúlt 2 hétben megtöltöttem a mélyhűtőt fagylalttal. Mind közül a vaníliával szenvedtem a legtöbbet. No, nem mintha bonyolult recept lenne. Egyszerűen csak az emelkedő hőmérséklettel együtt arányosan nőtt a bénaságom. Először simán csak megromlott a tej. De mivel sem ízre, sem illatra nem lehetett érezni, így csupán akkor derült ki mikor felforraltam. És persze addigra már benne lebegett 1 rúd madagaszkári vanília, amit méregdrágán vettem a Culináris-ban. Sebaj, volt még 1 rúd! Ismét nekiveselkedtem. Valami fantasztikus krémet sikerült alkotnom, amit igyekeztem minél hamarabb lehűteni, hogy betehessem a hűtőbe másnapig pihenni. Vizet engedtem a mosogatóba és beletettem az edényt. Na, ki találja ki mi történt? Igen, pontosan. Épp csak 1 percre néztem félre, mikor is az a vanília fagylalt alapom hogyhogy nem bekúszott a zubogó víz alá edényestül! Biztos neki is melege volt :) Szerencsére képes voltam nevetni a bénaságomon, majd hamarosan egy újabb adag krémet kevertem, amit ezúttal Tamásom védelme alá helyeztem. 
A tejet, a tejszínt, a szőlőcukrot és a tejport simára keverem, beleteszem a félbevágott vanília rudakat a kikapart magjával együtt és 40 fokosra melegítem, ez hőmérő nélkül a "kellemes meleg" állapot. Egy másik edényben összekeverem a tojást és a kétféle cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöm a meleg, tejes keveréket. Aztán az egészet visszaöntöm a tejes lábosba és 85 fokra melegítem. ( ne forrjon! ) Ezután gyorsan lehűtöm, majd hűtőbe teszem minimum 6 órára. A vaníliarudat csak a fagylalt gépbe töltés előtt dobom ki. 


Hozzávalók :

550 g 3,6 %-os tej
85 g tejszín 
50 g zsíros tejpor
170 g szőlőcukor
40 g finom kristálycukor
10 g invertcukor (  Arany szirup, félig invertált cukor, Ázsia Bt. )
5 tojás sárgája
2 vanília rúd  
1 csipet (vaníliás) só

2 megjegyzés:

Morzsa írta...

Sajnos, ezek a mai tejek így romlanak meg: se nem alszik, se szaga nincs, de ha az ember kicsit is melegít rajta, összeugrik túrónak... Engem rendszeresen a kávéhoz melegített tej szokott megviccelni. Pedig bio tejet használunk, igaz, manapság már az is olyan sokáig tartható el (szombaton pl. már olyat vettem, ami 29-ig), ami még egy tartós tejtől is szép lenne, nem egy simától...

Caviar et Lentille írta...

Na jó, az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez igazi házi tej volt Tamásom szüleitől. Attól azért nem várható el, hogy bírja 1 hétig :)