Recent Posts

2009. június 24., szerda

Rakott zöldbab

Már többször is mondták nekem, hogy jók ezek a receptek, de ők az egyszerűbb ízeket kedvelik. Értetlenül állnak azelőtt, ha kipróbálok valami elsőre talán vadnak tűnő dolgot. Vagy csak mosolyogva megjegyzik, hogy : Na persze, mert te egy ínyenc vagy! Nem hinném, hogy ezen múlik. Egyszerűen csak, hogy bátran kísérletezem új ízekkel és szeretem a gyakrabban főzött ételeket is feldobni valami kis extrával. Ez a recept Katának szól. Mégpedig azért, hogy lássa főzök én egyszerű, hétköznapi ételeket is :)


A darált pulykahúsból pörköltet készítek. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfuttatom, hozzádobok egy-egy felaprított paprikát és paradicsomot, szórok rá kevés édes pirospaprikát, ráteszem a húst, sózom, borsozom, reszelek rá fokhagymát, adok hozzá egy csipetnyi őrölt köményt, aztán hozzáöntök egy csésze rizst és végül öntök alá annyi vizet, hogy ellepje. Fedő alatt 15 percet főzöm, aztán leveszem a tűzről, jól betakargatom és hagyom párolódni, hogy a rizsszemek magukba szívhassák a pörkölt szaft egy részét. Közben a zsenge vajbabot megpárolom. Mikor mindezzel megvagyok egy nagyobb jénait kivajazok és rétegezve lerakom a zöldbabbal kezdve és befejezve. A tetejére tejfölt és valamilyen semleges ízű reszelt sajtot teszek és 180 fokon addig sütöm, míg a sajt egy kis színt kap.
Persze végül csak nem bírtam magammal és dobtam pár ág friss tárkonyt és fokhagymát a zöldbab főzővizébe. De ettől ez még egy szimpla rakott zöldbab maradt :)

Hozzávalók:

1 kg zsenge vajbab
60 dkg darált pulykahús
200 ml rizs
4 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
pirospaprika
1 db paprika
1 db paradicsom
tárkony
őrölt kömény
olaj
vaj
só, bors
tejföl
reszelt sajt


0 megjegyzés: