Recent Posts

2009. április 25., szombat

Répatorta citrommázzal





Ha valaki azt a két szót, hogy répa és torta egy mondatban, netán még egy szóösszetételben hallja rögtön azt hiszi rosszul hallott valamit. Kiváltképp családunk férfitagjai reagálnak meglehetősen egyértelműen ilyenkor. Így történt, hogy sok meg nem sütött répatorta után, végül úgy döntöttem, inkább hazudok. Ha megkérdezi tőlem bárki mit sütök, akkor azt mondom: Meglepetés!
Utólag komoly vívódást jelent, hogy eláruljam-e, hogy mi is volt a süti neve. És főként, hogy honnan is kapta! De persze végül képtelen vagyok ellenállni annak, hogy láthassam ilyenkor a meglepett arcokat :)

Hozzávalók ( 1 közepes tepsi)

3 tojás
10 dkg vaj
25 dkg barnacukor
Grand Marnier
rum aroma
1 citrom
1 vagy 2 csokor új sárgarépa ( kb. 30-40 dkg)
20 dkg őrölt mandula
20 dkg finom liszt
1 tk sütőpor


Máz: 15 dkg porcukor, 1 ek vaj

A tojásokat habosra keverem a cukorral és a vajjal. 2 citrom héját belereszelek. Hozzáadok 1 evőkanál rumaromát és kevés Grand Marnier-t és egy csipet sót. Ezt lehet helyettesíteni rummal is, nálam ez volt itthon. Hozzákeverem a reszelt sárgarépát és végül a liszt-mandula-sütőpor keveréket. Előmelegített sütőben 180 fokon kivajazott, lisztezett tepsiben 40-45 percig sütöm.
Mikor kihűlt megkenem a porcukorból, citromléből és vajból készült mázzal és min. 1 órára a hűtőbe teszem.


0 megjegyzés: