Recent Posts

2010. augusztus 1., vasárnap

Sárgabarackos pite

Gyermekkorom kedvenc sütije volt a Nagymamám barackos pitéje. Minden évben alig vártam, hogy kisüljön az első tepsi. Aztán csak reménykedhettem, hogy abban az évben még egyszer lesz hozzá szerencsém. Általában nem volt. Többnyire csak egyszer sütötte. Mostanában kezdtem csak el azon gondolkodni, hogy vajon miért. Arra jutottam, hogy mivel igen rövid volt a barack szezonja, inkább a lekvár eltevése volt a fontos. 
Talán én is csak azért szerettem annyira, mert tudtam, hogy 1 évet kell várnom a következőre. 
Sajnos hiába bújtam Nagyikám receptes füzetét, nem találtam a hőn áhított süti leírását. Így hát elindítottam a barackos pite projektet. Emlékeztem, hogy sok barack volt benne és a nagy gáztepsiben készült. Biztos voltam benne, hogy zsírral készítette és talán tejföl is került a tésztájába. Anyukám azt mondta, hogy biztos volt benne bor is, mert Nagyi mindenbe tett :) Így született meg az első változat, amit leginkább kanállal lehetett csak enni, mert fél kg lisztből készült tésztát tettem a nagy tepsibe 1 kg barackkal :) Nem mondom, hogy nem volt finom, de mégse az igazi.
A következő héten megdupláztam a mennyiségeket és a végeredmény egy fantasztikusan finom pite lett, de Nagyié nem ilyen volt. Közben vége lett a szezonnak, eltettem a lekvárt, csináltam egy adag barackos gombócot és várom a jövő évi szezont, amikor is folytatom a projektet, hátha egyszer meglesz az az íz!
A lisztet egy tálba szitáltam, belekevertem a sütőport és porcukrot, hozzáadtam a zsírt, a tojást, a bort és a sót. Gyorsan összegyúrtam, aztán 1 órára a hűtőbe tettem. 
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral és a tészta egyik felét picit nagyobbra nyújtva belefektettem. Kimagozott fél barackokkal beborítottam, megszórtam cukorral és a felét még darált mogyoróval is. Ráfektettem a tészta másik felét, megkentem baracklekvárral, majd tojással. Megszurkáltam villával és 180 fokos sütőben 25 percig sütöttem. A vége felé visszavettem a hőt picit, hogy ne legyen nagyon sötét a teteje. Tálaláskor megszórtam porcukorral.


Hozzávalók


1000 g liszt
500 g zsír
2 tojás + 1 a tetejére
100 g porcukor
3 ek fehérbor
2 ek tejföl
1 sütőpor
1000 g sárgabarack
vaníliás cukor
kristálycukor
darált mogyoró
baracklekvár0 megjegyzés: